Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anna Godenius gjorde succé med Ärliga blå ögon – sen försvann hon

07 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Anna Godenius i Ärliga blå ögon
Hon blev känd som en bedragare i succéserien Ärliga blå ögon på 70-talet, och blev igenkänd av miljontals svenskar.
Men Anna Godenius trivdes inte med kändisskapet – och valde att vända rampljuset ryggen.
– Jag orkade inte med branschen, har hon sagt till Expressen.
Annons
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Anna Godenius hade gjort några roller tidigare, som i Hasse Alfredssons Ägget är löst, när hon fick huvudrollen i Ärliga blå ögon. Anna spelade den kvinnliga bedragaren som kunde ändra skepnad och lura vem som helst – men helst välbärgade män.

När serien sändes på SVT 1977 blev det omedelbar succé, och miljontals människor följde bedragarens eskapader. Ärliga blå ögon resulterade därför i stora förändringar i den då 33-åriga skådespelarens liv.

– Nästan alla tittade på tv på lördagskvällarna, jag blev absurt känd i Sverige. Jag kunde faktiskt inte gå ut utan att folk tog tag i en och så där, har Anna Godenius berättat för Expressen 2021.

Annons

Utsattes för brott – lämnade branschen

Men Anna märkte snabbt att kändisskapet inte var något för henne – hon trivdes inte med att folk tittade efter henne på stan eller stannade för att prata. Allt blev också värre när en person trängde sig in i hennes hem.

– Utanför dörren stod en kvinna med den ena handen i jackfickan. Jag började dra igen ytterdörren, då satte hon foten mellan och trängde sig in. Det var jätteobehagligt, jag hade en liten lägenhet på Bondegatan i Stockholm och hon gick in och öppnade alla dörrar. Jag var så rädd för jag visste inte vad hon hade i fickan, har Anna sagt till tidningen.

Efter serien hade Anna svårt att få nya jobb på SVT i Stockholm, och arbetade i stället i Göteborg, Norge och Finland. Anna Godenius har sedan Ärliga blå ögon synts i både Beck, Tusenbröder och Jörn Donners Män kan inte våldtas, baserad på Märta Tikkanens bok med samma namn.

Anna Godenius.
Anna Godenius 2009.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

I dag har Anna Godenius lämnat skådespelarbranschen, och läser i stället in ljudböcker och talböcker.

Annons

– Det var många år sedan och det är självvalt. Jag orkade inte med branschen, att vara frilansare och bli bedömd hela tiden. Jättejobbigt.

Se ABBA-medlemmarna då och nuBrand logo
Se ABBA-medlemmarna då och nu
Annons