Allsång 2022 – Här är artisterna som uppträder
1:27

Efter reklamen: Allsång 2022 – Här är artisterna som uppträder

(1:27)

Slå på ljud

Högtryck, lågtryck och värmebölja! Varje dag stod de där och presenterade vädret för tv-publiken, som satt hemma i sofforna och väntade på solsken och snöväder. De var oss trogna kväll efter kväll, tv-meterologerna. Men vad hände sedan, när de lämnade rutan och rampljuset?

John Pohlman

John Pohlman var meteorolog på Sveriges Television i imponerande 30 års tid. Till en början jobbade han på SMHI och delade tiden i rutan med flera andra klassiska meteorologer som Curry Melin och Stig Ahlgren. När SVT sedan flyttade vädersändningarna från Norrköping till Stockholm i början av 1980-talet följde John Pohlman med och blev då anställd av public service-bolaget.

John Pohlman, 1982.

Bertil S-son Åberg / SVT

– Jag slutade på SMHI och blev då anställd av TV2, enbart för Rapport. Tidigare var vi en grupp meteorologer som förutom våra tjänster på SMHI också servade SVT med väderrapporter. Men när jag blev anställd av Rapport gjorde det att jag var i rutan fem dagar i veckan i många år och det gjorde ju naturligtvis att man blev känd för tv-publiken. Jag fanns ju där varje kväll, varje vardag, har John Pohlman berättat.

Att han syntes så mycket bidrog förstås att han blev igenkänd. Och det ofta.

– Det var smickrande. Det bekom mig inte på något sätt att folk kände igen mig, det var bara trevligt.

John Pohlman med sin hustru, 2015.

FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

John Pohlman gick i pension den sista oktober 2002. Jobbet saknar han inte.

– Nej, har man varit meteorolog i 40 år och tv-meteorolog i 30 år så får det räcka.

I år fyller John Pohlman 87 år. Han bor i Norrköping med sin fru, hustrun Ann-Christin. Paret gifte sig 1962 och har barnen Robert, Susanne och Hélen tillsammans.

Curry Melin

1947 blev Curry Melin meteorolog – därefter började han att arbeta för SMHI. I början av 1960-talet kom han till Sveriges Television.

– Pappa var nog litet smickrad och förtjust över det. Han gillade kändisskapet, har sonen Bengt Melin berättat för Aftonbladet.

Curry Melin, 1965.

PRESSENS BILD

Curry Melin syntes i tv-rutan fram till 1982 då vädersändningarna flyttade från Norrköping till Stockholm. På fritiden älskade han att måla. 20 år efter att han lämnat rutan, år 2002, somnade Curry in, 82 år gammal, efter en tids sjukdom.

Åsa Bodén

Åsa Bodén presenterade vädret i tv-rutan mellan 1976 och 1982. De sex åren spelade stor roll – hon blir fortfarande igenkänd.

– Det är ju många som inte har någon aning om vem jag är, men många som var med på den tiden känner fortfarande igen mig, har hon berättat för Expressen.

Åsa Bodén, 1978.

INGE HALLBERG

Åsa var den första kvinnliga meteorologen som var med i dagliga sändningarna, men hon lämnade rutan då vädret började sändas från Stockholm i stället för från Norrköping. På SMHI arbetade hon fram till pensionen, 2007. I dag ägnar hon sig gärna åt trädgårdsarbete.

– Jag är ute i trädgården och sår och planterar, det är jätteroligt. Jag ägnar mig nästan bara åt trädgårdsarbete och lite promenader, har Åsa, som 2022 blir 80 år, berättat för Expressen.

Stig Ahlgren

I dag har Stig Ahlgren hunnit bli 91 år gammal. Han är boende i Solna, utanför Stockholm. Stig började arbeta som meteorolog 1955. 1969 började han presentera vädret för tv-tittarna.

Stig Ahlgren, 2006.

Anders Wiklund / TT

– Jobbet var annorlunda då och mer spännande. Vi gjorde så gott vi kunde på den tiden men vi hade inte de förutsättningar som de har nu. Detaljprognoserna är ju naturligtvis mycket bättre i dag, har Stig Ahlgren sagt till Expressen..

Stig Ahlgren tillsammans med meteorologkollegorna, 1975.

BERTIL S-SON ÅBERG BÅ

År 1992 gick han i pension från SMHI, tio år senare lämnade han SVT.

Sascha Zacharias lämnade Sverige efter succén i Skilda världar – oväntade karriärbytet

Pär Holmgren

Pär Holmgren var en av de mest populära meteorologerna på SVT på 90-talet. Men efter en lång karriär på kanalen försvann han från mediebranschen. Istället började han fokusera mer på miljöfrågor, och har till och med satt upp föreställningar på ämnet.

Pär Holmgren, 2004.

Ingvar Karmhed / SvD / TT

Till sist bestämde han sig för att bli politiskt engagerad i frågan, och 2018 presenterades han som en av Miljöpartiets kandidater till Europaparlamentsvalen 2019 – en plats han faktiskt lyckades få. Så fram till 2024 är han en av 21 svenskar som jobbar som Europaparlamentariker.

Pär Holmgren, 2022.

snapshot/Future Image/D Anoraganingrum/Shutterstock

Tone Bekkestad

Norska meteorologen Tone Bekkestad kom till TV4 1999 och blev snabbt ett uppskattat ansikte i tv-rutan. Kväll efter kväll presenterade hon vädret för tittarna. 2006 hamnade hon dock i blåsväder då, då hon ställde upp på en lättklädd bild i grabbtidningen Slitz. Det gjorde att TV4 valde att stänga av henne från rutan.

Tone Bekkestad, 2000.

Kenneth Jonasson

– Bilden är jättefin, inte avklädd, utan klassiskt läcker med vackra kläder. Jag visar inte så mycket, sa hon då, till Aftonbladet.

Tone Bekkestad, 2018.

Tommy Holl/TT

Efter protester från kollegorna fick hon dock komma tillbaka, och hon jobbade kvar på TV4 till 2011. I dag bor hon i Norge och arbetar som föredragshållare och moderator.

Madeleine Westin

Efter att ha gått naturvetenskapliga linjen på gymnasiet sökte sig Madeleine Westin till Försvarsmakten, som meteorolog. Efter 5,5 års studier på fysikerlinjen med inriktning meteorologi blev hon färdig kapten och meteorolog i Flygvapnet. 1993 började hon presentera vädret hos TV4. I dag är hon den meteorolog som varit längst på tv.

Madeleine Westin, 2009.

Claudio Bresciani / TT

– Jag är chef för TV4:s väderredaktion och har under alla mina år på tv haft möjlighet att prova på så många olika saker. Jag har gjort flera väder- och vetenskapsrelaterade program men även skrivit flera böcker. Största fördelen är nog att vi, trots att vi sällan är på redaktionen samtidigt, är en stabil, bra och prestigelös grupp som jobbar tillsammans. Jag har väldigt bra kollegor, har Madeleine berättat för Hemtrevligt.

Madeleine Westin, 2021.

Karin Törnblom/TT

I dag bor Madeleine på Häringehalvön utanför Stockholm. Hon lever ihop med Claes, sedan 2012. Dessutom har hon tre vuxna barn.

– Precis som livet för de flesta går det upp och ner. Jag har varit med om mycket, som svåra sjukdomar i familjen, skilsmässa och andra saker som format mig till den jag är. Med ålder – men också med många händelser i livet – så tror jag någonstans att man kommer ut som en klokare, starkare och lyckligare person på andra sidan. En del händelser har gjort mig mer ödmjuk för livet och som arbetsledare kan jag till exempel möta andras svårigheter och motstånd med en mer ödmjuk inställning.

Mest läst