Annika Duckmark Tomas Brolin
Victoria Silvstedt – 7 saker du inte visste om profilen
1:06

Efter reklamen: Victoria Silvstedt – 7 saker du inte visste om profilen

(1:06)

Slå på ljud

På 90-talet var Fröken Sverige ett av de mest sedda programmen i svensk tv, och genomslaget man fick som vinnare var en perfekt språngbräda för många ambitiösa unga kvinnor. Under årtiondet vann både Victoria Silvstedt, Johanna Lind Bagge och Petra Hultgren, som alla fick framgångsrika karriärer som modeller och skådespelare.

1996 var det blondinen Annika Duckmark som tog hem den då eftertraktade titeln och fick representera Sverige i Miss Universum-tävlingen. För henne blev vinsten något som förändrade hela hennes liv.

Anders Bagges bonusbarn har vuxit upp – här är Daniel i dag

– Det slog fullständigt slint och jag undrade hur fasen det skulle gå, jag kunde inte ta in det och blev helt paff när de ropade upp mitt namn. Jag hade knappt varit i Stockholm innan och var dessutom extremt blyg. När jag ser tillbaka förstår jag inte att jag ens vågade ställa upp i tävlingen, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Annika Duckmark: ”Många gånger grät jag”

Förutom att hon kunde arbeta som modell på heltid efter vinsten, så fick hon också föreläsningsjobb. På 90-talet var Folkhälsomyndigeheten inblandad i tävlingen, och Fröken Sverige skulle vara uttalat emot rökning. Men att föreläsa om riskerna med rökning var tungt för henne.

– Då var tävlingen ansluten till Folkhälsoinstitutet och vi skulle ut och föreläsa om tobak och sådant. Jag hade i stort sett aldrig stått och pratat inför folk och tyckte det var hemskt, det var fruktansvärt jobbigt. Många gånger grät jag innan jag åkte iväg på uppdragen.

Kuppen blev början på slutet för Fröken Sverige

Efter modelljobb och programledarjobb för Lotto har Annika Duckmark nu slagit in på en annan bana, och berättade för Aftonbladet förra året att hon arbetar med liveshopping.

Många minns när Annika Duckmark och fotbollsstjärnan Tomas Brolin var ett av landets hetaste kärlekspar. Efter att ha träffats i slutet av 2000 gifte de sig, och höll ihop fram till 2006, då de valde att skilja sig. Paret fick aldrig några barn tillsammans.

– Vi har tagit ett gemensamt beslut att separera. Men vi är absolut inte ovänner, sa hon till Hänt Extra 2006.

Nu har Annika hittat kärleken i Fredrik Matseng, som friade förra nyåret. Nu planerar paret sitt bröllop.

Annika Duckmark nu idag

Annika Duckmark 2021.

Karin Törnblom/TT

– Vi träffades på Tinder och det var en fantastisk match. Jag hade hoppats på att han skulle fria och så slog han till på nyårsafton och överraskade mig ordentligt.

Mest läst