Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Barbra Streisands relation med Chaplin – slutade i psykisk misshandel

09 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Barbra Streisand.
Barbra Streisand släpper självbiografin My name is Barbra och avslöjar delar av sitt liv som tidigare varit hemliga.
Hon avslöjar nu en flört med Charlie Chaplins son Sydney när de båda redan var gifta – som slutade med psykisk misshandel.
”Han hånade mig, kallade mig för bitch, eller värre”, skriver Barbra Streisand i boken.
Annons
Nina Rung: Gör så här om du tror att någon blir misshandladBrand logo
Nina Rung: Gör så här om du tror att någon blir misshandlad

Få har haft en karriär som Barbra Streisand – som artist, musikalstjärna och skådespelare har hon underhållit i sex decennier. Efter att ha passerat 80 har hon nu valt att sammanfatta sitt liv i självbiografin My name is Barbra, där hon avslöjar delar av sitt liv som tidigare varit okända för allmänheten.

Bland annat framkommer attraktionen mellan henne och Charlie Chaplins son Sydney. Barbra Streisand och 16 år äldre Sydney Chaplin spelade huvudrollerna i Broadway-föreställningen Funny girl 1964, och började utveckla känslor för varandra under arbetets gång. Men Barbra var gift med skådespelaren Elliott Gould och Sydney Chaplin var gift med franska skådespelaren Noelle Adam.

Annons

”När du spelar en roll som blir kär i en annan rollfigur på scen eller på vita duken, så måste du hitta alla möjliga sätt för att verkligen kunna älska den personen. Och i den processen kan det ibland bli så att två personer faller för varandra, åtminstone ett tag... eller de blir i alla fall attraherade av varandra”, skriver Barbra Streisand.

Barbra ville dock inte ha en affär med Sydney Chaplin och var ärlig med maken Elliott om vilka känslor hon hade utvecklat.

Barbra Streisand i Funny girl med Sydney Chaplin.
Sydney Chaplin och Barbra Streisand i Funny girl.

Obehagliga vändningen: ”Ärrad för livet”

Efter det tog allt en otrevlig vändning – när Barbra avfärdat Chaplin började han vara elak mot henne på scenen. En kväll på scenen märkte hon att han står och svär åt henne mellan replikerna.

Annons

”Hörde jag rätt? Nej, det kan väl inte stämma. Det är inte möjligt att han står och säger de här elaka, fientliga sakerna, ord som 'skit', och 'skräp' och 'fan'. Men det gjorde han. Han svor åt mig. Han hånade mig, kallade mig för bitch, eller värre... de allra mest fruktansvärda namnen.”

Den psykiska misshandeln och förnedringen blev så illa att hon fruktade att stå på scenen och mådde fysiskt illa. Barbra valde till slut att berätta det för scenchefen, som inte heller kunde få Chaplin att sluta. Till slut var det föreställningens producent Ray Stark som tog upp det hela med facket – men där lyckades Sydney Chaplin charma alla männen i styrelsen och fick behålla sitt medlemskap. Till slut valde Chaplin ändå att lämna showen, men Barbra Streisand konstaterar att händelsen har gjort henne ”ärrad för livet”.

Barbra Streisand och James Brolin.
Barbra Streisand och James Brolin.
Annons