Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Bibi Johns hittade kärleken – i 40 år yngre pojkvännen

28 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Bibi Johns och Carola.
Bibi Johns blev en av våra stora schlagerssångare, och samarbetade med Tom Jones.
Efter att ha fått en framgångsrik karriär i Tyskland orsakade hon stora rubriker i landet när hon hittade kärleken – i en 40 år yngre pianist.
– Tillsammans utvecklade vi en större närhet än jag någonsin haft till någon, har hon berättat för Ica-kuriren.
Annons
Svenska Eurovision-outfits genom tidernaBrand logo
Svenska Eurovision-outfits genom tiderna

Bibi Johns, född Johnsson 1929 i Arboga, hade tidigt ambitioner om att stå i rampljuset, och flyttade så fort hon kunde till Stockholm för att få drömmarna att slå in. Hon blev en del av showgruppen Vårat gäng, och uppträdde i både radio och på folkparksscenerna.

Men efter bara 1,5 år med gruppen gick hon vidare och började i stället arbeta med den tidens stora namn, som Povel Ramel och Carl-Henrik Norin. Bibi Johns började bli allt mer välkänd, med medverkan i Hylands hörna och låtar på Svensktoppen.

Annons

I början av 70-talet började Bibi Johns få en internationell karriär. Hon turnerade med Tom Jones, och hade tidigt stora framgångar i Tyskland. Bibi försökte sig också på en karriär i USA, men när det kom till skivförsäljning var det Tyskland som förblev hennes främsta marknad.

Många svenskar förknippar nog Bibi Johns främst med Melodifestivalen 1983, när hon var programledare när Carola vann med Främling.

Bibi Johns och Carola 1983.
Bibi Johns gjorde den klassiska vinnarintervjun med Carola.

Träffade kärleken i 40 år yngre man

1997 blev det stora rubriker i hemlandet Tyskland när Bibi hittade kärleken – i en 40 år yngre pianist. Det var när den då 68-åriga sångerskan arbetade på ett kryssningsfartyg i Medelhavet som hon träffade Alex Racic, 28.

Annons

– Tillsammans utvecklade vi en större närhet än jag någonsin haft till någon, har Bibi berättat för Ica-kuriren.

I en intervju med Aftonbladet 2006 konstaterade Bibi att de kom bra överens, och att åldersskillnaden aldrig är något som stört dem.

– Själv tänker jag över huvud taget inte på ålder. Men jag har förstått att det är lite skandalöst att jag som kvinna har en fyrtio år yngre livkamrat. Jag blev väldigt ledsen när en del tidningar här i Tyskland skrev att jag ”skaffat mig en ung älskare”.

Paret levde tillsammans i tolv års tid innan det tog slut. Bibi ville inte att den 40 år yngre partnern skulle behöva ta hand om henne i framtiden.

Bibi Johns med maken Alex Racic 2005.
Bibi Johns och Alex Racic 2005.

– Beslutet mognade fram hos oss båda. För mig var det avgörande att han inte skulle behöva ta hand om mig, om jag en dag inte klarar mig själv, sa hon till Ica-kuriren.

Kända par med stor åldersskillnadBrand logo
Kända par med stor åldersskillnad
Annons