Ernst-Hugo Järegård.
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan
1:01

Efter reklamen: Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

(1:01)

Slå på ljud

Ernst-Hugo Järegård, född 1928 och uppvuxen i Skåne, visste tidigt att han ville bli skådespelare. I 20-årsåldern sökte han in sig till teaterutbildningar, och samtidigt som han gifte sig och skaffade barn med frun Karin arbetade han hårt på teaterscenerna runt om i landet.

Sin första roll på Dramaten gjorde Ernst-Hugo Järegård redan 1962, och efter det följde flera decennier av roller på den anrika teatern. Förutom sina många teaterroller, både på Dramaten och andra teatrar, spelade Järegård också i en rad tv-serier och filmer.

Priscilla Presleys stormiga äktenskap med Elvis

Hade ont under inspelningen av Riket

En av de sista rollerna han gjorde var i danska serien Riket, av regissören Lars von Trier. Miniserien kom 1994 och blev en så stor succé att det gjordes en uppföljare, Riker II, 1997. Men när den serien spelades in var Ernst-Hugo Järegård redan sjuk i cancern som året därpå, 1998, skulle ta hans liv.

– Uppenbarligen var han sjuk medan vi filmade, berättar Lars von Trier i dokumentären Ernst-Hugo, som sändes kort efter skådespelarens bortgång.

– Under de sista tagningarna för Riket hade han ont i axeln, där cancern satt. Han hade fruktansvärt ont. Han ville inte skjuta upp det till nästa dag, för då skulle han vara hemma. Han undrade om det inte dög men jag sa att vi måste ta om det. Han blev pressad att göra det trots att han hade så ont. Det var ett dåligt sätt att sluta på, men vi pratade mycket efter det, säger Lars von Trier i dokumentären.

Ernst-Hugo Järegård med sin fru Karin.

Ernst-Hugo Järegård med sin fru Karin.

Foto: Dagens Bild/TT

Ernst-Hugo var tyst om sjukdomen

Helena Bergström arbetade med Ernst-Hugo Järegård som ung skådespelare, och såg upp till honom.

– Jag hade hört att han var sjuk, men han skulle aldrig aldrig säga hur, det var han för stolt för. Han skulle dö som den Ernst-Hugo han var, med sina snygga kläder, den starka Ernst-Hugo, säger Helena Bergström i dokumentären.

5 stjärnor som förlorat sin livspartner och inte gift om sig

Vännen Jonas Gardell berättar att Ernst-Hugo Järegård i vanliga fall var hypokondriker, som gärna vidtog åtgärder och pratade vitt och brett när han misstänkte att han var sjuk, men att han hade en helt annan inställning till cancern.

Ernst-Hugo Järegård med Helena Bergström.

Helena Bergström och Ernst-Hugo Järegård arbetade tillsammans.

Foto: Carl-Johan Söder.

– När det kom till cancern så var han ju tyst, det nämndes inte överhuvudtaget.

Den sjätte september 1998 somnade Ernst-Hugo Järegård in. Han ligger begravd på Lidingö kyrkogård.

Mest läst