Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bo G Erikson försvann från tv-rutan – turnén med sonen E-Type

23 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Bo G Erikson ledde det populärvetenskapliga programmet Vetenskapens värld över 30 år på SVT.
När han försvann från tv-rutan slog han in på en helt annan bana – och valde att turnera med sonen Martin, mer känd som E-Type.
– Varken SVT eller jag var road av en fortsättning, kommenterade han.
Annons
VIDEO: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
VIDEO: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

Under många år var Bo G Erikson en av Sveriges mest välkända journalister och tv-profiler. Under 60-talet arbetade han först på Dagens Nyheter för att sedan gå till Ekot på Sveriges radio, och därefter Rapport. Från 1971 fram till 2003 var han programledare för Vetenskapens värld, det populärvetenskapliga program som blivit en institution på SVT och numera programleds av Victoria Dyring.

Men efter 32 år i tv-rutan var det nog, och Bos kontrakt med SVT förnyades inte. I en kommentar till Aftonbladet vid tillfället konstaterade han att det var ett gemensamt beslut att byta ut honom som programledare.

– Det är alldeles odramatiskt. Varken SVT eller jag var road av en fortsättning när mitt kontrakt upphör vid årsskiftet, sa Bo G Erikson till tidningen.

Annons

Bo G Erikson lämnade SVT – jobbet med sonen E-Type

I stället för att fortsätta synas i tv valde Bo en helt annan väg vidare i livet och karriären – den sommaren blev han nämligen livemusiker. För medan Bo G Erikson är ett välkänt ansikte för äldre generationer, så har han sedan 90-talet fått se sig omsprungen av sonen Martin Erikson, mer känd som eurodisco-artisten E-Type.

Martin och Bo Erikson på vikingafest, när E-Type släppte en bok 1999.

2003, efter att ha lämnat SVT, valde den forna jazzmusikern Bo att följa med sonen på turné. För Aftonbladet berättade programledaren att han övade in låten Drömmen om Elin till turnén.

– Jag spelade med honom redan i somras på hans konsert i Linköping. Då körde jag "Där näckrosen blommar" inför 10 000 personer. Det var jättesuccé, sa han till tidningen.

I dag är Martin Erikson, som nu väntar barn med Melinda Jacobs, minst lika känd för sitt vikingaintresse som för sin musik. Han driver en populär vikingakrog i Gamla stan i Stockholm, och samlar på föremål från tidsperioden. Det här intresset delar han med sin pappa, som bland annat skrivit en biografi om Hjalmar Stolpe, forskaren som återupptäckte vikingastaden Birka på 1870-talet.

SE OCKSÅ: Melinda Jacobs och E-types kärlekshistoriaBrand logo
SE OCKSÅ: Melinda Jacobs och E-types kärlekshistoria
Annons