Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Bo Holmström skrev tv-historia med ”Lägg ut!”– knäcktes av sjukdomen

04 jan, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Han var på plats då det hände – vid högertrafikomläggningen, Norrmalmstorgdramat och Västtyska ambassaden. Men Bo Holmströms sista tid i livet blev svår.
Annons
Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023Brand logo
Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023

Vi har nog alla sett klippet, hur Bo Holmström skriver de klassiska orden ”Lägg ut!”. Det hela sker då en sprängladdning briserar precis bakom honom på Västtysklands ambassad i Stockholm. Terrorgruppen Rote-Armee-Fraktion hade ockuperat den västtyska ambassaden i Stockholm och tagit tolv gisslan. Planen var att förmå den tyska regeringen att släppa fängslade kamrater.

I sändningen från 1975 hörs en uppjagad Bo Holmström ropa till kollegerna i kontrollrummet. Inslaget sändes dock inte direkt, men bandades och visades i efterhand. ”Lägg ut!” blev även titeln på journalistens memoarer, där han berättar om sin drygt 50 år långa karriär, bland annat som korre i London, Paris, Rom, New York och Madrid.

Vid Norrmalmstorgsdramat, 1973.

Bo Holmström hade en fascinerande karriär. Och han var onekligen på plats där det hände – då det hände. Bo Holmström rapporterade från högertrafikomläggningen och från Norrmalmstorgsdramat – bland annat. Han var, under alla år, en välkänd profil på SVT, och gick senare över till TV4.

Annons

Bo Holmströms familj

Han satte familjen främst. Men jobbet fanns alltid där. Dottern Kajsa Holmström har berättat att hon och hennes syskon som barn fick följa med sin pappa på jobbet.

– Han ville förmedla nyheter på ett sätt som blev begripligt för den vanliga människan. Det var det som var viktigt för honom är min uppfattning, har hon berättat i en intervju.

Hon fortsatte:

– Han var sitt jobb, det var nummer ett. Blev vi barn sjuka tog han självklart hand om oss, men annars var jobbet nummer ett, han levde sitt jobb.

Bo Holmström hade fem barn och flera barnbarn, som bor utspridda i Sverige och världen.

Drabbades av sjukdom

Bo Holmström led, precis som runt 400 000 svenskar, av diabetes 2. Han rökte också mycket i många år, vilket ledde till hälsobekymmer.

– En anledning till att jag fick flimmerproblem med pumpen och därmed sämre blodcirkulation var rökningen. Den förbannade rökningen som jag höll på med sedan jag var grabb och då det ­roligaste var att köpa två lösa Boy-cigarretter. Det blev nästan ett paket om dagen under min långa journalistresa – mitt största misstag.

Tillsammans med två av sin fem barn.

Sjukdomen märkte honom, svårt.

– Det blev över 50 år i detta ytterst omväxlande yrke som journalist. Jag har varit med på konflikter, krig, revolutioner och jag har sett människor skjutas och sprängas i bitar. Aldrig någonsin blivit skadad eller träffad. Men diabetesen knäckte mig, har han berättat.

Annons

Sin sista tid i livet bodde Bo Holmström på ett vårdboende och var rullstolsburen efter att ha amputerat ena benet.

– Det heter ju att man brukar se ljuset i tunneln. Jag ser bara mörker, har Bo Holmström sagt till Aftonbladet.

– Det känns så overkligt att helt och hållet vara utelämnad som jag är nu. Jag behöver hjälp för att ta mig ur och i sängen, för att kunna gå på muggen... Det känns inte som att jag lever ett värdigt liv. Och varför ska jag då leva vidare?

I slutet av sitt liv satt Bo Holmström i rullstol.

Bo Holmström planerade sin egen begravning

Bo Holmström somnade in i oktober 2017, 78 år gammal.

– Pappa var väldigt nöjd med det liv han hade levt. Sen blev han sjuk och gammal och kunde inte leva det livet längre. Han ville nog egentligen dö. Även om han kanske inte ville göra det just den dagen, var det dit han gick mot, har Bos dotter berättat.

Dottern säger också att Bo var bestämd, in i det sista. Och att han planerade sin egen begravning.

– Han har en mycket bestämd vilja kring hur begravningen ska se ut. Det han alltid har pratat om är att han vill bli spridd i havet.

Annons