Gösta och Marie-Louise Ekman – parets makalösa kärlekssaga
0:57

Efter reklamen: Gösta och Marie-Louise Ekman – parets makalösa kärlekssaga

(0:57)

Slå på ljud

Lattjolajbanlådan, ”Fel, fel, fel”, och O-låten... ja, minnena från tv-serien, barnprogrammet, Fem myror är fler än fyra elefanter är måååånga – och oerhört älskade. Serien, som hade premiär 1973, har kommit att bli en stor del av många människors barndom – över generationsgränserna. SVT-programmet har kommit att repriseras otaliga gånger under åren och det tycks aldrig gå ur tiden.

Magnus, Brasse och Eva – trion bakom Fem myror är fler än fyra elefanter

Det är, förstås, svårt att säga varför programmet, trots sina 50 år på nacken, hållit i alla år och ännu inte känns daterat. En del av svaret finns nog hos de träffsäkra programledarna: Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus. Med både humor och djup lär de ut bokstäver och siffror. Eva Remaeus håller ordning på tafatte Brasse Brännström och besserwissern Magnus Härenstam. De båda rollfigurerna Brasse och Magnus var dessutom kära i Eva och försöker ofta, på olika komiska sätt, vinna hennes kärlek. Om Eva var intresserad eller ej förtäljer icke historien och vem av männen som hon föredrog är högst oklart, det framgår inte i tv-programmet.

Men hur låg det till bakom kulisserna, vad hade Magnus, Eva och Brasse för relation till varandra privat? Förhållandena dem emellan såg olika ut, visar det sig.

Brasse Brännströms relation med Magnus Härenstam

När Magnus Härenstam 2015 släppte sin biografi, Morsning & Goodbye, valde han att dedikera den till sin vän, Brasse. Magnus och Brasse var vänner i många år (de möttes redan under studietiden, och introducerades till varandra genom gemensamma vännen, regissören Lasse Hallström). De bästa av vänner. De arbetade också ihop. Ibland så frekvent att ingen Magnus existerade utan en Brasse. Och tvärtom! Magnus Härenstam har berättat om att han en gång gick ensam på stan när ett litet barn pekade på honom och ropade: ”Där går Magnus och Brasse!”

–Hade vi umgåtts mer, hade vi sovit ihop, har Magnus Härenstam sagt.

Den 29 augusti 2014 avled Brasse Brännström i sitt hem i Stockholm, av hjärtsvikt. I en intervju med Hemtrevligt har Magnus Härenstam berättat om dödsbeskedet.

– ”Brasse är död”, sa min dotter Smulan i luren. Jag sjönk ihop i min fåtölj. Det kändes som om blodet försvann från mitt ansikte. Mina vänner runt bordet – bland andra Lasse Berghagen, Leif Mannerström och Ulf Adelsohn – såg direkt på mig att något allvarligt hänt.

–Större delen av natten satt jag mest och stirrade ut genom hotellfönstret. Grät inte, men kände ett slags förtvivlan blandad med ilska. Det här var ju inte rätt! Brasse hann ju bara bli 69 år, han skulle inte ha fått dö!

Vännens död tog Magnus hårt

– Det var som att förlora en familjemedlem, har han sagt.

Magnus Härenstam själv somnade in året efter, den 13 juni 2015. Han drabbades av prostatacancer som senare blev en tumör på en kota i ländryggen. Han blev 73 år gammal.

Privat var Magnus i många år gift med Anita, innan han senare blev ett par med Birgitta Plånborg. Brasse levde tillsammans med Lill Lindfors, och senare med Git Erixon.

Mamma Irmas ilska mot sonen Markoolios ord: ”Förbannad”

Eva Remaeus relation med Magnus och Brasse

När Eva Remaeus började arbeta med Fem myror är fler än fyra elefanter var hon blott 23 år gammal. Och det var långt ifrån en slump att hon knöts till programmet. Tv-producenten Bengt Linné har berättat att man inte bara ville nå barnen, utan också fånga de vuxna.

– Vi ville ha etablerade nöjesartister, slår han fast i SVT-programmet Året var 1973.

Han fortsätter:

– Komikerkronprinsarna, då, var ju Magnus och Brasse.

Sagt och gjort. Duon knöts till programmet, men vem skulle bli deras tredje kollega? En kvinna skulle det vara, så mycket var bestämt. Programmet skulle börja spelas in i oktober men ända fram i augusti stod man utan förslag. Men så fick de ett tips om Eva Remaeus, från musikgruppen Oktober.

– Vi förstod snabbt att det här är tjejen vi ska ha! Och det tyckte också Magnus och Brasse, berättar Bengt Linné.

Resten är, vad man brukar kalla, historia. Trion har en otrolig dynamik – redan från start.

– De hade väldigt kul ihop, de började fnissa redan från första timmen ihop, säger Bengt Linné och berättar att projektet var oerhört lustfyllt.

De tre blev nära vänner. Privat levde Eva Remaeus med Jan Jönson, och paret gifte sig 1982. Samma år som bröllopet hölls föddes också dottern Jovanna Remaeus Jönson. Eva gick dock bort 1991, endast 42 år fyllda. Detta efter att ha drabbats av en hjärntumör.

Mest läst