Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Carl Johan De Geer skapade kalabalik med programmet Tårtan – så lever han i dag

17 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, SVT PLAY
Konstnären Carl Johan De Geer är en av upphovspersonerna till omdebatterade barnprogrammet Tårtan. Men hur gick det efter programmet? Femina vet.
Annons
Vad är grejen med? #5 – Brillobox-skandalenBrand logo
Vad är grejen med? #5 – Brillobox-skandalen

Carl Johan De Geer har precis fyllt 85 år. I en ny intervju med Aftonbladet, som gjordes i samband med bemärkelsedagen, berättar han om livet, kärleken och karriären. Det må ha gått 20 års sedan han fyllde pensionär. Men Carl Johan är fortfarande aktiv. Ledighet och fritid gillar han inte. ”Semester är en försmak av döden” har han konstaterat.

Han cyklar ofta och gärna. Inte sällan mellan bostaden på Södermalm och ateljén i Årsta.

Carl Johan De Geer har precis fyllt 85 år – och är i högform.

– Det är en brant backe den sista biten upp till ateljén. Under många år har jag klivit av cykeln och lett den, men den här cykelsäsongen har varit lång och de senaste veckorna har jag tagit mig ända upp. Just nu är jag i högform, berättar han för Aftonbladet.

Carl Johan De Geer och dåvarande hustrun Marie-Louise De Geer. I dag Marie-Louise Ekman.

Carl Johan De Geer är aktuell just nu. Han har nämligen formgett klädmärket Rodebjers senaste mönster. Carl Johan har ett imponerande cv. Under åren har han arbetat som konstnär, filmare, modefotograf och författare. Bland han mest kända verk finns Skända Flaggan, ett verk som gav honom dagsböter.

Annons

Var med och skapade Tårtan

Carl Johan är också en av upphovspersonerna till barnprogrammet Tårtan. Programmet sändes i TV2 1973. Serien skapades av Carl Johan och Håkan Alexandersson. Handlingen kretsar kring bröderna Frasse, Janos och Hilding – spelade av Krister Broberg, Jan Lööf och Mats G Bengtsson – som har lämnat sjömanslivet och av en slump får ta över ett bageri. Tårtan är ett rejält omdebatterat och omdiskuterat kapitel. Många har menat att programmet var smaklöst. Men trots kritiken blev programmet en succé.

– Det tog nog ungefär åtta år och det var efter att den första reprisomgången gick. Jag hörde talas om poliser som bytte pass för att kunna se ett avsnitt. Det var också folk i segelbåtar som hade vänt hem. Det var rätt så rörande och det har kommit fram många till mig genom åren som har berättat vad Tårtan har betytt för dem.

Carl Johan och hustrun Marianne Lindberg De Geer. Marianne arbetar, också hon, som konstnär – och fortfattare.

– Under många årtionden överskuggade Tårtan allt jag hade gjort och gjorde. Det spelade ingen roll hur bra och nyskapande det var. Det där blev jag lite trött på.

Annons

I intervjun med Aftonbladet talar Carl Johan också om kärleken till hustrun Marianne Lindberg De Geer. De möttes som vuxna och har nu varit ett par i över 35 år. De träffades på en filminspelning. Carl Johan berättar att han föll pladask för Marianne som spred en sådan glädje omkring sig och hade en sådan härlig utstrålning.

– Vi slog oss ihop redan första dagen och det varar än. Träffas man på jobbet är det nog en slags garanti för att man har ungefär samma intressesfär i livet. Vi hade det konstnärliga intresset och genom alla år har vi hjälpt varandra. Hon har faktiskt ateljén här bredvid och vi jobbar var för sig och sedan ses vi och dricker kaffe i rummet som är mellan oss.

Paret har ett gemensamt barn, Ernst De Geer, utöver barn från tidigare relationer. Just nu är sonen Ernst aktuell med en långfilm, kallad Hypnosen.

– Den handlar om ett par i 30-årsåldern, som spelas av Asta Kamma August och Herbert Nordrum, och som är i start up-branschen. Det som händer i filmen är att hon går i hypnosterapi innan de ska till en stor pitchtävling och blir väldigt påverkad av det och börjar bete sig annorlunda. Och så handlar det om hur han reagerar på hennes förändring i beteendet. Det är en sorts dramakomedi kring den situationen, har han berättat.

Annons