Melrose Place skådespelare
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet
1:26

Efter reklamen: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

(1:26)

Slå på ljud

När komikern och den tidigare Saturday night live-stjärnan Norm Macdonald gick hädan i september efter en längre tids cancersjukdom, framhöll Vanity Fair att Norm Macdonalds ultimata roast var när han mötte Courtney Thorne-Smith hos Conan O’Brian i maj 1997. Courtney Thorne-Smith, på den tiden mer känd som Alison Parker, var inbjuden till showen för att för att berätta varför hon skulle lämna Melrose Place efter fem år.

– Det är dags helt enkelt. Jag har varit utsatt för sexuella övergrepp, fått bilen kapad, haft en affär med en gift man som som sköt sig i telefon medan han pratade med mig och jag var full på kontoret. Jag har varit gift, skild och änka. Jag kan inte göra mer, sa skådespelaren i klippet med Norm Macdonald som i dag har över två miljoner visningar på YouTube.

Och nej, det saknades knappast intriger i Melrose Place som sändes mellan 1992 och 1999 och som utspelade sig i ett lägenhetskomplex i Hollywood med vänner och fiender där alla låg med alla, när de inte försökte ha ihjäl varandra.

Häxan, hunken, the good guy och the girl next door. Melrose Place hade alla karaktärer och 90-talets tonåringar satt klistrade framför tjockteven vecka efter vecka för att förfasa sig över Heater Locklears rollkaraktär Amanda Woodward och för att se hur länge det höll mellan Alison och Bobby.

Flera av skådespelarna fick rockstjärnestatus även utanför sändningstid.

Courtney Thorne-Smith satsade på familjen efter Melrose Place

2009 gjordes ett försöka att damma av gamla ”Mellan” men nya versionen överlevde bara en säsong och blev mest uppmärksammad när Ashlee Simpson-Wentz fick sparken för att hon var för dålig och Jessica Simpson gick ut och försvarade sin lillasyster i sociala medier med frågan: ”Vem skriver den här skiten?”

Originaluppställningen av Melrose Place 1992.

Gänget från Melrose Place1994.

TT

Originalet är bäst som det heter. Courtney Thorne-Smith bytte efter rollen som Alison Parker drama mot komedi och sågs bland annat i Two and a Half Men och i Ally McBeal, innan hon satsade på ett lugnt familjeliv.

Det gjorde inte precis alla hennes medspelare från Melrose Place.

Flera ur casten fann varandra och hade struliga förhållanden även privat och det slutade inte lyckligt för alla och envar.

Fast med säkerhetsbältena, nu åker vi:

Courtney Thorne-Smith spelade Alison Parker

Courtney Thorne-Smith spelade Alison Parker i "Melrose Place".
TT

Courtney Thorne-Smith som spelade rollen som seriens härliga tjej Alison Parker, satsade på komedi efter Melrose Place och hade bland annat en framträdande roll som Georgia Thomas i advokatkomediserien Ally McBeal och i Two and a half men. Hade en kortare relation med Andrew Shue (Billy) även utanför jobbet innan hon gifte sig två gånger om och fick sonen Jacob Emerson Fishman, i dag 13 år.

2007 gav hon ut boken Outside in om det konstiga livet som kändis i Hollywood.

Heather Locklear spelade Amanda Woodward

Heather Locklear spelade Amanda Woodward i "Melrose Place".
TT

Heather Locklear var en av få som hade en karriär innan MP med en tidigare roll i Dynastin på 80-talet. Och kanske kan man säga att hennes karaktär Amanda Woodward blev för Melrose Place vad Joan Collins Alexis hade varit för Dynastin. Heather Locklear gjorde entré en bit in i första säsongen och förvandlade den vacklande såpan till fullständig tittarmagnet.

Och ja, vad har inte hänt i hennes liv sen dess?

Heather Locklear dömdes för misshandel

Heather Locklear hade roller i Spin city, Scrubs och Boston Legal innan rubrikerna om hennes utsvävande privatliv tog över. Hon har varit gift och skild med såväl Mötley Crüe-trummisen Tommy Lee som Bon Jovis gitarrist Richie Sambora, åkt in och ut på rehab och dömdes till sluten psykiatrisk vård 2018 för två fall av misshandel.

Förlovade sig 2010 med seriens Peter Burns, Jack Wagner, en relation som avlutades med avblåst bröllop året efter.

I dag är Heather Locklear 60 år, nykter och förlovad med sin high school-sweetheart Chris Heisser och tycker enligt sitt Instagram-konto om att påta i trädgården och laga mat åt sina åldrande föräldrar.

Jack Wagner spelade Peter Burns

Lisa Rinna och Jack Wagner ur Melrose Place.
TT

Ovan nämnde Peter Burns klev in i seriens tredje säsong som stabschef för Wilshire Memorial Hospital, där Michael, Kimberly och Matt redan jobbade. Fin på ytan men en hal orm innanför den vita rocken.

Jack Wagner var tvåbarnsfar när han 2011 fick veta att han också hade en 23-årig dotter från en fling med flickans mamma på 80-talet.

Lagom till jul nästa år går filmen Christmas in Wonderland upp där Jack Wagner har en roll tillsammans med bland andra Lindsay Lohan.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Grant Show spelade Jake Hanson

Grant Show spelade Jake Hanson i "Melrose Place".
TT

Seriens hunk och biker Jake fräste vidare och hade mindre roller i flera tv-serier, men aldrig blev han så poppis som i Melrose Place på tjocktevens tid.

På senare år har Grant Show dock fått en revival i den av Netflix uppdaterade versionen av Dynastin där Grant Show har rollen som patriarken Blake Carrington.

Daphne Zuniga spelade Jo Reynolds

Daphne Zuniga spelade Jp Reynolds i "Melrose Place"
TT

Den tuffa fotografen med den raspiga rösten som hade sån otur med män. Gick efter rollen som Jo Reynolds vidare till att bland annat spela rollen som Victoria Davis i One tree hill, innan hon tog steget och blev regissör.

Är i dag en hängiven miljöaktivist som 56-år gammal gifte sig med affärsmannen David Mleczko efter många år, och skrev en essä i tidningen Glamour om beslutet att vänta så länge:

”Min mamma blev prästvigd och genomförde hundratals bröllop. Jag har alltid undrat om min motvilja att gifta mig hade något att göra med det rutinmässiga med bröllop, som jag bevittnade hela tiden.”

90-talsstjärnan Daphne Zuniga: Därför väntade jag med att gifta mig

Josie Bissett spelade Jane Andrews

Thomas Calabro och Josie Bissett spelade äkta makar i "Melrose Place".
TT

Den väna tjejen med den tuffa frisyren som fick en att vilja klippa kort (men där det alltid slutade med hemanent ändå).

Det sägs att Josie Bissett var så trött på sin genomgoda, godtrogna karaktär Jane Mancini att hon gick till seriemakarna ock krävde att få göra något endaste dåligt, som kunde få tittarna att sluta ropa efter henne på gatan att hon måste lämna sin scumbag till make, Michael Mancini.

I verkligheten gifte sig Josie Bissett och fick barn med Rob Estes (som spelade Kyle McBride i serien) och 30 år senare är hon aktuell med Hallmark-serien Wedding March, där hon spelar mot – ta da – Jack Wagner från Melrose.

Thomas Calabro spelade Michael Mancini

Thomas Calabro spelade Michael Mancini i "Melrose Place"
TT

Den notoriskt kåta doktorn som låg med allt och alla, samtidigt. Michael Mancini var karaktären som tv-tittarna älskade att hata och den enda från ursprungs-casten som stannade till slutet. Thomas Calabro var dessutom med i spin-offen 2009.

Skådespeleriet fortsatte annars primärt med gästspel i olika tv-serier, bland annat i Nip/Tuck.

Laura Leighton spelade Sydney Andrews

Laura Leighton spelade Sydney Andrews i "Melrose Place"
TT

Intrigmakaren Sydney som inte ens drog sig för att sabba sin egen syster Janes äktenskap med Michael och som efter 126 avsnitt av förnedring och egen hjärtesorg, slutligen blev lycklig. För att bli påkörd av en bil och dö på sin bröllopsdag i femte säsongen.

Inte tillräckligt död dock för att vara med när Melrose Place återuppstod 2009.

Just nu är Laura Leighton, som gästspelat i serier som Boston Legal och CSI: Miami och som sedan 2009 är gift med MP-kollegan Doug Savant, aktuell med Fantasy Island som hon gör tillsammans med – ta da igen! – Daphne Zuniga och Josie Bissett, Jo och Jane.

Doug Savant spelade Matt Fielding

Doug Savant spelade Matt Fielding i "Melrose Place"
TT

Det var kyssen som fick USA att baxna. Matt Fielding i Melrose Place var en av de första öppet homosexuella karaktärerna någonsin på prime time och avsnittet där han slätade av sin pojkvän censurerades först av amerikansk tv, men visades senare efter protester från tittarna och produktionen.

Matt dog i en bilolycka och Doug Savant inledde efter Melrose en åtta år lång relation med Desperate Housewives i rollen som Tom Scavo.

Har fyra barn tillsammans med Laura Leighton.

Lisa Rinna spelade Taylor McBride

Lisa Rinna gifte sig med Harry Hamlin.
TT

Dök upp i serien först på fjärde året som hal svägerska till Dr Peter Burns och har berättat efteråt att det var ett litet helvete att ta sig in i det sammansvetsade skådis-gänget. Lisa Rinna hade då gjort sig ett bekant ansikte genom långkörarnas långkörare Våra bästa år.

När en viss Donald Trump 2013 skojade till det med en kändisversion av The apprentice var inte Rinna snålare än att hon anmälde sig som frivillig tillsammans med La Toya Jackson och Meat Loaf. Har dessutom egna tv-showen I love Lisa och ett utvik i Playboy på cv:t.

Privat är hon gift med Harry Hamlin från LA Laws sedan 1997 med vilken hon har döttrarna Delilah och Amelia.

Tv-hunkarna vi älskade på 90-talet – så ser de ut idag

Andrew Shue spelade Billy Campbell

Andrew Shue från Melrose Place med hustrun Amy Robach, syster Elisabeth Shue och ett gäng barn.
TT

Seriens good guy som man snart genomskådade inte alls var schyst. Brorsa till aktrisen Elisabeth Shue som hade varit professionell fotbollspelare när han flyttade in i komplexet i West Hollywood och blev Billy med folket.

Har haft några småroller i filmer som Rainmaker (1997) med Matt Damon och Danny DeVito, och Gracie (2007), där han även var medproducent.

Gift med Amy Robach som han har skrivit barnboken Better together med, om bonusfamiljens ups and downs, byggd på egna erfarenheter med totalt fem barn.

Marcia Cross spelade Kimberly Shaw

Marcia Cross spelade Kimberley Shaw i "Melrose Place".
TT

Man saknar inte kossan förrän båset är tomt. GAH, ingen var så elak som Kimberly, och nog blev det ett hål när hon hängde av sig läkarrocken i Melrose Place i femte säsongen, för att plugga psykologi och kasta sig över till en annan såpa.

Blev både Emmy- och Golden Globe-nominerad för rollen som Bree Van De Kamp i Desperate Housewives och skrämde sina fans rejält när hon 2018 lade upp en bild på sig själv utan hår på Instagram och berättade att hon drabbats av cancer.

I dag är Marcia Cross fri från sin cancer och aktuell i Netflix-serien You.

Jamie Luner var Lexi Sterling

Jamie Luner
20thCentFox/Courtesy Everett Collection

Det saknades inte precis bitches i Melrose Place och här en till som bar upp epitetet väl. Lexi Sterling var inredningsarkitekten som gifte sig med Peter Burns, låg med Michael Mancini och gjorde livet surt för Kimberly.

Jamie Luner hade flera tv- och filmroller efter Melrose Place, bland annat i The Perfect Boss, Better Call Saul och Stalked at 17. En titel som kunde dammas av 2018 när skådespelaren anklagades för sexuella övergrepp. Mannen som anmälde hävdade att han var 16 år när Jamie Luner (som vid tillfället var Lexi på tv) skulle ha drogat, filmat och utfört oralsex på honom.

Kristin Davis spelade Brooke Armstrong

TT

Snart skrivs nästa kapitel i historien om Sex and the city med uppföljaren And just like that – men glöm inte att Kristin Davis hade andra kompisar före Carrie, Miranda och Samantha.

Under två säsonger spelade hon Brooke Armstrong i Melrose Place, en ganska kass dramaqueen som förfalskade en graviditet och försökte begå självmord, allt för att få uppmärksamhet och för att sabba mellan Alison and Billy.

Har förutom SATS haft roller i bland annat filmerna Atomic train och En lysande jul.

Amy Locane spelade Sandy Harling

Amy Locane spelade Sandy Harling i "Melrose Place"
TT

Önskar nog i dag att hon hade blivit mer ihågkommen för rollen som Sandy Harling i den första säsongen av Melrose Place, eller för sina insatser mot Johnny Depp i Cry baby och mot Brendan Fraser i Airheads.

Men allt tog en helt annan vändning när Amy Locane-Bovenizer 2010 i berusat tillstånd krockade med sin SUV och körde ihjäl en kvinna.

Tvåbarnsmamman dömdes först till tre års fängelse men straffet skärptes till åtta år.

Brooke Langton spelade Samantha Reilly

Brooke Langton från Melrose Place var med i "Allt för Sverige"
TT

Butiksbiträdet Sam som blev inneboende hos Jane, gifte sig med Bill, kraschade en bil rätt in i Sydneys bröllop och gömde sin far som flydde från fängelset.

Fick en ganska livlig karriär efter MP också med rollerna i tv-serierna Fling och Friday Night Lights som de kanske malligaste.

Skoja! Brooke Langtons största stund måste väl ha varit när hon var med i den femte säsongen av Allt för Sverige. Den amerikanska skådespelaren hade familjemedlemmar i Malmö och Karlskrona som hon fick träffa efter flera års brevväxlande.

– Jag vet att min mormor kom till Minnesota, var bonde och hade en amerikansk make. Men jag vet inget om hennes liv i Sverige. Jag hoppas få höra historier som jag kan föra vidare. Det vore fint att få höra om egenskaper inom min familj som kanske ärvts ner, sa Brooke Langton till Aftonbladet.

Traci Lords spelade Rikki Abbott

Porr-aktrisen Traci Lords, hade en roll i "Melrose Place".
TT

Det var inte slut med svensk-kopplingarna där, om nån trodde det.

Det blev aningen höjda ögonbryn när den tidigare porr-aktrisen Traci Lords tog plats i den svensk-amerikanska webb-showen Swedish dicks tillsammans med bland andra Peter Stormare, Peter Settman och Johan Glans för några år sedan.

1995 medverkade Traci Lords i fyra avsnitt av Melrose Place som rollfiguren Rikki Abbott.

Alyssa Milano spelade Jennifer Mancini

MELROSE PLACE, , Alyssa Milano, TV, 1992-99

Courtesy Everett Collection

Dök upp i femte säsongen som Michael Mancinis lillasyster Jennifer och lämnade helt ärligt inget större avtryck, trots kramkalaset med David Charvet (stackars Craig Field i serien, som blev änkeman när Sydney dog i en bilolycka och sedermera tog livet av sig efter att han blivit dumpad av Jane).

Karriären efter Melrose Place gick inte heller som på räls för Alyssa Milano. Dramaserien Mistresses 2013 beskrevs som 80-talsdoftande tantsnusk i Aftonbladet med sågningen ”dåligt skrivet, styltigt agerat och tunt som ett smörgåsrån”.

Alyssa Milanos tweet blev startskottet på Metoo

Det kanske ”Michael Mancinis lillasyster” kan bjuda på i dag.

Alyssa Milano har efteråt berättat att hon aldrig i sin vildaste fantasi kunde ana vad hon satte i gång när hon den 15 oktober 2018, som en reaktion på sexanklagelserna mot Hollywood-regissören Harvey Weinstein, gick ut på Twitter och uppmanade kvinnliga sexoffer att använda hashtaggen metoo.

– Jag låg i sängen bredvid min treåriga dotter Elizabeth och plötsligt bara brast det för mig. Jag började storgråta när jag såg på henne. Jag var skräckslagen över att hon skulle behöva växa upp i en värld där kvinnor behandlas som andra klassens medborgare, där män känner att de kan såra och komma undan med det utan att ställas till svars, har Alyssa Milano berättat för Aftonbladet.

Malin Roos: ”I dag, efter Metoo, kanske jag vågat anmäla mediechefen”

24 timmar senare hade hon fått tolv miljoner gensvar och stenen för det som skulle bli en revolution för jämställdhet var i rullning.

Resten är så att säga Metoo-historia.

Men det började med Melrose.

Mest läst