Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

E-types sångerska Nana Hedin vädjar – måste opereras

24 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Nana Hedin blev känd som den kvinnliga rösten i många av E-types hits på 90-talet.
Men efter att ha behandlats och botats från cancer har hon nu drabbats av käkbensdöd – och måste opereras för att rädda sin röst.
– Min röst är en gåva från himlen, mycket mer än en karriär, det är ett kall och vem jag är, säger Nana, som nu vädjar om ekonomisk hjälp.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Vi känner alla igen hennes röst – Nana Hedin var sångerskan som sjöng på E-types stora hits på 90-talet, även om hon sällan syntes på scenen. Hn har också arbetat med legendariska producenter som Max Martin och Denniz Pop, och körat bakom internationella namn som Celine Dion och Britney Spears.

Men de senaset 12 åren har varit en fruktansvärd kamp för kvinnan med den stora rösten. Efter ett år av feldiagnoser fick hon skräckbeskedet av läkare – hon hade tungcancer i stadie fyra, något som var livshotande. På grund av sin karriär som sångare kunde hon inte operera tungan, utan genomgick istället aggressiv strålbehandling och kemoterapi.

Till slut lyckades behandlingarna råda bot på cancern med stämbanden intakta, och Nana kunde gå in i remission. Men då kom nästa bakslag för artisten. På grund av strålbehandlingarna drabbades hon av osteoradionekros, alltså käkbensdöd. Hennes käke är sönderbruten på flera ställen och dessutom vätskefylld, samtidigt som den håller på att falla sönder. Nana har inga tänder i underkäken, som på höger sida inte ens är fäst vid huvudet, och på grund av ärrbildningen har hon inte kunnat använda sin tunga på 12 år.

Annons

Samlar pengar till specialoperation

Men åter igen var inte en vanlig operation ett alternativ, då hon vill kunna fortsätta sjunga.

Nu söker hon ekonomisk stöd med en Gofundme-kampanj, där hon behöver samla in 400 000 kronor för att ha råd med en specialistoperation som inte kommer göra att hon förlorar sin röst. De svenska läkarna menar att hennes enda alternativ är att göra en operation där hon inte kommer kunna sjunga igen, och ska ha sagt att det är det värsta fallet av käkdöd de sett. Nana menar att det bara finns ett fåtal kirurger i världen som skulle klara av att lösa hennes problem, och har sökt sig till Indien. Läkaren har gått med på att göra operationen gratis, men kostnader för flera månader på sjukhus, rehab, resa och tandimplantat måste hon ordna själv.

– Min röst är en gåva från himlen, mycket mer än en karriär, det är ett kall och vem jag är. Det är hela mitt liv, säger Nana Hedin enligt Gaffa.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons