Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Elvis och Priscilla Presleys osannolika kärlekshistoria – sanningen bakom rubrikerna

21 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Hon var 14 – han var 24. Nu kommer filmen om mötet, och kärleken, mellan Priscilla och Elvis Presley.
Annons
Lisa Marie Presley har gått bortBrand logo
Lisa Marie Presley har gått bort

Året är 1959. Det är september. Priscilla Beaulieus liv ska snart förändras för evigt, men det vet hon inte än. Hon är 14 år, går i nionde klass och ska precis möta den man som kommer att bli hennes äkta make. På Eagles Club i Tyskland, där Priscilla bor med sin familj och där Elvis är i militären, har Priscilla mött Currie Grant, en vän till Elvis. Han tar henne med hem till sångaren.

Jag såg Elvis direkt, har Priscilla senare berättar för People.

Annons

– Han var snyggare än på film, yngre och liksom mer sårbar.

Trots sin unga ålder lyckades Priscilla imponera på Suspicious Minds-sångaren, som framförde två låtar: Rags to Riches och Are You Lonesome Tonight för henne och de övriga gästerna.

– Jag såg Elvis försöka få min uppmärksamhet, har Priscilla sagt.

– Jag märkte att ju mindre respons jag gav, desto mer började han sjunga bara för mig. Jag kunde inte tro att Elvis Presley försökte imponera på mig!

Så blev Priscilla och Elvis ett par

Efter det första mötet fortsätter Elvis och Priscilla att ses. Vid sitt tredje möte kysser de varandra för första gången.

Annons

– När det var dags för mig att gå, kysste han mig hejdå. Det var min första riktiga kyss, har Priscilla berättat i en intervju.

Mer än en kyss blir det inte. Inte då.

– Han bröt sig lös och sa ”Vi har gott om tid, little one”. Sedan kysste han min panna och skickade hem mig.

Efter kyssen möter Elvis Priscillas föräldrar.

Annons

– Han kom i sin BMW, iförd sin arméuniform för att imponera på pappa, minns Priscilla.

Elvis blir dock utfrågad av föräldrarna. Vad vill han med deras dotter? En flicka tio år yngre än han själv.

– Tja, sir, ska Elvis ha sagt och fortsatt:

– Jag råkar vara väldigt förtjust i henne. Hon är mycket mer mogen än sin ålder och jag njuter av hennes sällskap. Det har inte varit lätt för mig, att vara borta från hemmet och allt. Det blir lite ensamt. Du behöver inte oroa dig för henne, lovade han.

– Jag ska ta väl hand om henne.

I sin självbiografi från 1986, Elvis and Me: The True Story of the Love Between Priscilla Presley and The King of Rock 'n Roll, berättar Priscilla ingående om romansen. Ofta möttes de tillsammans med vänner, hemma hos Elvis. Men de hade en strategi för att få tillbringa mer tid ensamma.

Annons

– Vi hade en nattlig ritual. Omkring 10 eller 11 tittade Elvis på mig och tittade sedan mot trappan. Då gick jag lättvindigt vidare till hans sovrum, där jag låg på hans säng och väntade på att han skulle dyka upp... Och sedan kysste vi långa, djupa, passionerade kyssar.

Våren 1960 återvände Elvis till USA, Priscilla stannade kvar i Tyskland. Hon minns avskedet tydligt.

– Vi låg på hans säng, våra armar om varandra... Jag var i ett tillstånd av fullständig förtvivlan.

Annons

Saker och ting blev än värre när Elvis åkt.

– Jag låste in mig på mitt rum, oförmögen att äta, oförmögen att sova, minns Priscilla.

Giftermålet med Elvis

Trots rapporter om en spirande romans mellan Elvis Presley och Nancy Sinatra glömde Love Me Tender-stjärnan inte Priscilla.

– 21 dagar efter att han åkt, ringde telefonen vid tretiden på morgonen. ”Hej, baby. Hur mår min lilla flicka?”, ska Elvia ha sagt.

Han fortsatte att ringa henne sporadiskt, någon gång i månaden, för att berätta om karriären, om sina filmer, om sina medspelare.

Två år efter att de skilts åt möttes de igen. Priscilla flög till USA för att möta Elvis. De reste till Las Vegas ihop.

Annons

– Under de kommande två veckorna sov vi på dagen och var uppe på natten, minns Priscilla.

– Om det var en show, såg vi den; om det fanns ett kasino spelade vi...

Elvis introducerade sin unga kärlek för amfetamin och sömntabletter. Anledningen? För att hjälpa henne att hålla jämna steg med honom.

– Trots alla farhågor jag hade om piller tog jag dem.

Efter att ha setts sporadiskt bestämmer sig Elvis för att det är bäst om Priscilla flyttar till USA och lämnar sin familj i Tyskland. Han anser att hon kan gå klart skolan i Amerika istället. Och precis så blir det. En tid senare flyttar hon in på hans Graceland. 1966 friar Elvis. Det är jul och han går ner på knä och erbjuder henne en 3,5 karat stor diamant – och ett liv som hans hustru. Ett år senare står bröllopet, i Las Vegas. Priscilla är 21 år fyllda. Det är maj 1967 och vigseln tar åtta minuter, den äger rum i en privat svit på det nu nedlagda Aladdin Hotel. Brudgummen var iförd en sidensmoking i brokad. Priscilla själv bar en chiffongklänning med långa spetsärmar, från varuhuset Westwood.

Annons

Resten är, vad man brukar kalla, historia. Inte ens ett år senare föds parets första, och enda, barn Lisa Marie Presley. Paret var gifta i sex år.

Skilsmässan från Elvis

Äktenskapet var många gånger lyckligt, men också turbulent. Elvis var notoriskt otrogen. Till sist gick det inte längre. 1972 går paret skilda vägar. Det hela sker på Priscillas initiativ. Efter att, i åratal, helt och fullt, gått upp i Elvis liv, i hans krets, i hans vanor, så har hon fått nog. Livet var för isolerat.

– Vi gick inte ut. Elvis gillade inte att äta på restauranger eftersom folk skulle ta bilder på honom och han ville inte bli skjuten... Vi levde, bokstavligen, i en bubbla.

Annons

Under deras sex år som gifta ansträngde sig Priscilla hårt för att upprätthålla det hon benämner som ”mystik” i relationen. Elvis såg henne aldrig utan smink eller medan hon gjorde sig redo.

– Det finns saker man håller för sig själv, slår Priscilla fast.

Hon berättar att Elvis också bestämde mycket kring hennes look, vilka kläder hon skulle bära, vilken makeup hon skulle ha.

Även om Elvis var hennes livs kärlek, så tappade Priscilla, under relationen med stjärnan, bort sig själv och sitt liv. Hon såg filmerna han ville se, lyssande på den musik han gillade och åkte till platserna han ville åka till. Till slut blev det för mycket. Hon hade träffat Elvis då hon var för ung, och missat de normala tonår som andra unga kvinnor har. Priscilla tog beslutet att lämna Elvis, för att hon behövde ta reda på hur världen såg ut, på egen hand.

Annons

Så lever Priscilla Presley i dag

Efter relationen med Elvis började Priscilla dejta Marco Garibaldi, som hon var tillsammans med i över 20 år. Men sedan äktenskapet med Elvis har hon aldrig gift om sig.

I dag är Priscilla 78 år gammal och förutom dottern Lisa Marie, som tragiskt gick bort i början av 2023, har hon också en son, Navarone Garibaldi, som hon fick tillsammans med Marco. Karriärmässigt har Priscilla valt att satsa på skådespeleriet. Många minns henne i rollen som Jenna Wade i kultserien Dallas år 1983. Det stora genombrottet kom dock i filmsuccén Den nakna pistolen från 1988.

I höst har filmen om Priscilla Presley premiär. Filmen heter Priscilla och är regisserad av Sofia Coppola.

– Den svåraste delen av att skriva manuset var att behöva redigera ner så många otroliga detaljer från Priscillas memoarer. Jag var intresserad av att försöka föreställa mig hur det måste ha sett ut genom hennes ögon att växa upp i den världen, har Sofia Coppola berättat, om filmen.

Annons