10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet
1:26

Efter reklamen: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

(1:26)

Slå på ljud

På 90-talet blev Emma Hamberg, nu 50, en av generationens ungdomsprofiler, när hon ledde ZTV-Nytt på musikkanalen ZTV. Där tog hon upp aktuella händelser och skvaller från kändisvärlden. Det omtyckta programmet gjorde att Emma gick vidare och blev chefredaktör på Veckorevyn efter millenieskiftet. Hon har också lett Ketchup i P3, och varit programledare för Go'kväll i SVT.

Emma Hamberg 2001.

Roger Tillberg/TT

Men de senaste åren har Emma Hamberg främst gjort sig känd för sitt författarskap. 2003 släppte hon tonårsboken Linas kvällsbok som blev en klassiker för tonåringar, och sedan dess har hon hunnit skriva ett tiotal böcker. Nu senast fick boken Je m'appelle Agneta mycket positiv respons från både läsare och kritiker.

Emma Hamberg skilde sig

Medan karriären har gått som på räls för Emma, så har hennes personliga liv varit desto kämpigare i perioder. Under 20 år var hon tillsammans med musikern Agi Lindroth, som hon också har tre barn med. 1998 fick de tvillingar tillsammans, och 2004 fick de en till dotter. Men året därpå vändes familjens liv uppochner – 2005 drabbades Agi av ett virus som attackerade hans hjärna, och gjorde att han drabbades av allvarlig epilepsi. Det föll då på Emma att ta hand om maken.

Janis Joplins tragiska öde – fick aldrig se sin framgång

Till slut valde hon att skilja sig från maken, men det var inget lätt beslut.

Emma Hamberg med Agi Lindroth.

Jonas Hessman/TT

– Det var jag som tog initiativet till skilsmässan och jag och våra döttrar flyttade till lägenheten på Södermalm. Men det var självklart att vi fortfarande skulle vara en familj, även om vi inte längre bodde ihop. Att träffa en ny man fanns inte på kartan. Jag kände enorm skuld över att ha lämnat Agi och kunde inte tillåta mig att bli kär igen, säger Emma i Allas.

Hittade kärleken på nytt

Både Emma och Agi hittade kärleken på nytt – för Emma blev tv-projektledaren Patrick Bratt den nya mannen i hennes liv. Men nykär i sin nya kille drabbades Emma av nästa problem. Nu var det istället hon som blev sjuk.

– Jag rasade i vikt. Till en början trodde jag det berodde på att jag var nykär. När jag sedan började blöda då jag gick på toaletten förstod jag att det var allvarligare än så. Det visade sig att jag hade en massa polyper i magen. En av dem hade växt och blivit jättestor. Läkarna visste inte om det var cancer eller inte. Först efter att polyperna hade opererats bort fick jag veta att det inte var någon fara, vilket var jätteskönt, berättar Emma i Hemtrevligt.

Skådespelarna i deras första filmroller – jämfört med nu

Idag mår Emma bra igen, och ser positivt på framtiden.

– Jag är så otroligt peppad på framtiden. Livet kring 50 är som en liten pärla. Mina barn är på väg att flytta hemifrån, vilket innebär att jag har en ny frihet. Jag frågar mig vad jag ska hitta på nu när mina ungar inte behöver mig på samma sätt längre och jag snart inte har försörjningsansvar för någon annan än mig själv. Jag har aldrig bott utomlands. Det är en sak jag känner att jag har kvar att göra, säger hon till Hemtrevligt.

Emma Hamberg med Patrick Bratt.

Karin Törnblom/TT
Mest läst