Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hetaste Eurovision-snackisarna – från tävlingarna i Sverige

08 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT
Kattis Ahlström, Anders Lundin och Petra Mede i Eurovision
Efter Loreens vinst förra året är Eurovision song contest tillbaka i Sverige, och vi håller nu i musiktävlingen för sjunde gången.
Tävlingarna har genom åren kantats av skandaler, succésagor och olyckor – både framför och bakom kameran.
Här är Eurovision-snackisarna som utspelat sig på svensk mark.
Annons
Svenska Eurovision-outfits genom tidernaBrand logo
Svenska Eurovision-outfits genom tiderna

Lill Lindfors tappade klänningen

Finns det något mer klassiskt svenskt tv-ögonblick än detta? Knappt! När Herreys hade hämtat hem tävlingen till Sverige 1985 klev Lill Lindfors ut som programledare inför den internationella publiken – och tappade kjolen. Det som först såg ut som en pinsam miss visade sig vara en väl genomtänkt kupp, och Lill Lindfors kunde veckla ut en ny klänning från axlarna. Eurovision-guld!

Lill Lindfors.
Lill Lindfors när hon ”tappat kjolen”.Torbjörn Andersson / XP / TT

Medes otroliga succé

Petra Mede är tillbaka som programledare i Eurovision song contest för tredje gången – och man kan verkligen säga att hon är ”back by popular demand”. När Loreen hade vunnit första gången och Petra Mede höll i Eurovision helt själv 2013 vann hon publikens hjärta. Hon är till och med så populär bland Eurovision song contest-fans att hon röstats fram till programmets bästa programledare genom tiderna, och fick hålla i jubileumsfirandet tillsammans med brittiska ikonen Graham Norton.

Annons
Petra Mede 2013.
Petra Mede i Eurovision song contest 2013.JESSICA GOW / TT

Alternativfestivalen

Abba var först ut att vinna Eurovision song contest åt Sverige – men det var inte alla som jublade. Den svenska musikrörelsen ville inte att tävlingen skulle hållas i Sverige och kom med högljudda protester. De arrangerade Alternativfestivalen som en ”kamp mot kulturens kommersialisering”, och artister som Arja Saijonmaa och Hoola Bandoola Band uppträdde.

Alternativfestivalen 1975
Protest mot Eurovision song contest 1975.Foto: Jonny Graan/EXP/TT

Mellanakt: Justin Timberlake

I Eurovision är vi vana vid att se forna vinnare och andra nationella stoltheter uppträda mellan tävlingsbidragen och röstningen. Men när Stockholm höll i Eurovision song contest 2016 slogs det på stora trumman – och Justin Timberlake bjöds in. Den amerikanska superstjärnan hade nyligen släppt Can't stop this feeling som han skrivit tillsammans med Max Martin, och det var den svenska producentens inflytande som tog Timberlake till Stockholm. Efter Eurovision stannade han i Stockholm i flera veckor för att arbeta med Max Martin.

Annons
Justin Timberlake Eurovision
Justin Timberlake showade för Eurovision-publiken 2016.Foto: Martin Meissner

Kattis skadade sig

2000 var det Kattis Ahlström och Anders Lundin som var programledare för Eurovision song contest i Stockholm – men kvällen före direktsändningen råkade Kattis skada sig. Hon berättar i podcasten The Euro Trip att de gick runt och repade i gångarna under Globen när hon råkade gå in i något som hängde ner från taket. Olyckan gav Kattis en hjärnskakning och ett synligt sår.

– Min sminkös gjorde ett otroligt jobb, så hon fick täcka över det dagen efter.

Annons
Kattis Ahlström och Anders Lundin Eurovision song contest 2000
Kattis Ahlström och Anders Lundin var programledare 2000.Foto: Jonas Ekströmer
Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren
Annons
Annons