Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Eva Remaeus kärlekskrasch – innan hon gick bort

13 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tillsammans med vännerna Brasse Brännström och Magnus Härenstam blev Eva Remaeus en ikon med Fem myror är fler än fyra elefanter:
Men bara 42 år gammal gick Eva tragiskt bort – bara ett drygt år efter skilsmässan från kärleken.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Eva Remaeus var inte gammal när hon gjorde ett avtryck på svenska folket som skulle sträcka sig över decennier. Bara 23 år gammal medverkade hon i det utbildande barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter, tillsammans med vännerna och kollegorna Magnus Härenstam och Brasse Brännström.

Hon hade precis studerat dramatik vid Lunds universitet, och till och med kommit in på scenskolan i Malmö, när programmet som hon och de äldre vännerna hade spelat in började sändes i svensk television.

Fem myror är fler än fyra elefanter.
Eva Remaeus, Magnus Härenstam och Brasse Brännström gjorde succé med barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter.

De 30 avsnitten som spelades in, som alla kretsade kring alfabetet och siffror, har repriserats i oändlighet, och upptäcks än i dag av nya generationer barn. 1977 fick gruppen också hedersuppdraget att göra årets julkalender, som då varje dag kretsade kring en ny bokstav. För att lösa problemet med att det fanns fler bokstäver än dagar i december fram till jul så började julkalendern redan vid första advent i slutet av november.

Annons

Träffade kärleken – fick en dotter

Eva Remaeus kommer alltid främst förknippas med Fem myror är fler än fyra elefanter, men hon hann med mycket mer än så under sim karriär. Framförallt engagerade hon sig i teatergrupper, och medverkade i en rad olika liveproduktioner. Hon spelade också i den klassiska Beck-filmen Mannen på taket.

1982 gifte sig Eva Remaeus, då 32 år gammal, med kärleken Jan Jönsson. Samma år som paret gifte sig föddes också deras gemensamma dotter, och Evas enda barn, dottern Jovanna Remaeus Jönson. Jovanna har följt sin mammas fotspår som vuxen, och har också sökt sig till underhållningsbranschen, bland annat som scenograf.

Eva Remaeus.
Eva Remaeus 1988.

Eva hoppades antagligen att kärlekssagan med Jan skulle vara för alltid, men efter nio år tillsammans bestämde sig paret att gå skilda vägar och ta ut skilsmässa. Skådespelaren hann aldrig hitta kärleken på nytt och gifta om sig – kort efter kärlekskraschen drabbades Eva nämligen av en elakartad hjärntumör. Knappt två år efter skilsmässan, i januari 1993, gick Eva Remaeus bort på grund av cancern. Hon blev bara 42 år gammal.

För att hylla Eva Remaeus minne, och det välgörenhetsengagemang hon hade hyst under sitt liv, valde hennes vänner i sånggruppen Wiwili att starta en fond i hennes minne. Fonden Esperanza har genom åren stöttat skolbygge i en by Nicaragua, och ett vattentorn i samma by är döpt efter Eva.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons