Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lever Bygglovs-Willy i dag – efter succén

07 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Willy Björkman blev en favorit hos tittarna under de många säsongerna av TV4:s byggprogram Bygglov.
Men när programmet togs bort från tablån 2018 försvann också Willy från rampljuset – så här lever han i dag!
– Bättre att skrota grejer medan de är bra än att dra ut på plågan och låta det självdö, har han sagt till Hänt.
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

Mellan 2005 och 2018 var Will Björkman en självklar figur i tv-rutan. Vid sidan av Mats ”Bygglovs-Matte” Karlsson blev han Bygglovs-Willy med alla tittare, och i 13 år var han en populär tv-profil. Förutom det egna programmet medverkade han också i bland annat Let's dance 2010, där han tog sig hela vägen till semifinal innan han fick lämna tävlingen.

Bygglovs-gänget.
Willy Björkman, Reva Hallbäck och Mats "Matte" Karlsson på Kristallen 2005.

Men när Bygglov försvann från tv 2018 gjorde Willy Björkman detsamma, och i dag ser vi honom sällan i rampljuset längre. I en intervju med Hänt 2021 berättade snickarprofilen att han inte vet varför programmet egentligen lades ner av TV4, men att han tycker det var ett bra val av kanalen.

Annons

– Jag har ingen aning om vad som egentligen hände, men det var nog ett klokt beslut. Bättre att skrota grejer medan de är bra än att dra ut på plågan och låta det självdö, sa han till Hänt.

Efter att ha bott i en etta i Stockholmsförorten Högdalen valde Willy Björkman att flytta till ett hus i Strängnäs på 50 kvadratmeter. Där tycker han om att renovera och ägna sig åt projekt, som att skriva låtar.

Opererades akut: ”Skit i hjärtat”

Men även om tv-profilen tar livet med ro höll det på att gå riktigt illa för några år sedan. Då vaknade han med ont i bröstet, och fick åka akut till sjukhus.

– ”Vad fan gör jag nu?”, tänkte jag och ringde 112. Vips, så var ambulansen här, jag hann inte ens ta på mig kläderna. Det var skit i hjärtat, punka på någon kabel där inne. Eller förträngning i kranskärlen som det också heter. Läkarna fixade detta på fläcken. Sedan körde de ner slangar både lite här och där. Då hittades ett hål i en tarm. De delade på hela mig, jag har ett ärr över hela magen. De plockade ut grejerna, lagade hålet och stoppade tillbaka allt i magen. Den där operationen tog väl fyra, fem timmar. Jag var småhängig efteråt och blev kvar på sjukan ett bra tag, berättade han för Hänt 2021.

Trots operationen och hjärtproblemet har Willy inte fått någon dödsångest – han fortsätter ha en lättsam inställning till livet, och är nöjd med vården han fick.

– Jag tar saker och ting som de kommer. Jag såg det lite som att lämna in bilen på service. Läkaren var förresten jävligt vass. Han var ball, han såg ut som en uteliggare. Jag kände ett väldigt förtroende för honom.

Willy Björkman.
Willu Björkman 2019.
Annons