Evert Taube.
10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen
1:05

Efter reklamen: 10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

(1:05)

Slå på ljud

Få personer har gjort ett sådant intryck på svensk musik som vissångaren och trubaduren Evert Taube. Trots att han varit död sedan 1976 är hans låtar fortfarande självklara klassiker på såväl skolavslutningar som Allsång på Skansen.

Redan som ung visste Evert Taube att han ville ha en konstnärlig karriär, även om han inte hade hunnit komma fram till att det var musiken som var hans kall. Efter att ha gått till sjöss och tillbringat mycket tid i Argentina och Sydamerika återvände Evert hem till Sverige, och försökte skriva romaner.

Det var dock först när han blev vissångare på krogar i Stockholm som succén var ett faktum. Med låtar som Så länge skutan kan gå, Änglamark och Sjösala vals växte han i popularitet.

Cornelis Vreeswijks starka framträdande före sin död

Evert Taubes svåra scenskräck

Samtidigt kom framgångarna med ett pris – det gjorde att han behövde stå på scen, något Evert Taube aldrig var bekväm med. Jane Magnusson är regissören bakom SVT-dokumentären Evert, Evert, Evert! som släpptes 2021, och i en intervju med Expressen konstaterar hon att vissångaren hade en komplicerad relation till sitt eget kändisskap.

– Evert Taube vill i hela sitt liv bli berömd. Han lyckas och blir mer och mer berömd, behovet av bekräftelse blir allt större. Samtidigt klev han upp på scenen lite av tvång, av ekonomiska skäl.

Evert Taube 1969.

Evert Taube led av scenskräck, men uppträdde ändå för pengarna.

Foto: Bertil S-son Åberg/SVT

Hon fortsätter:

– Han led av ångest och scenskräck. Och tyckte att han blev berömd för fel sak. Han ville inte bara vara folkkär utan bli erkänd som den store intellektuelle poeten och sitta i Svenska Akademien.

Ann Zacharias försvann efter skriverierna – berättar om sjukdomen

Problemem med pengar förföljde Taube

Det var inte bara ångest och scenskräck som följde Evert Taube genom livet – det gjorde också hans pengaproblem. Trots att han tjänade mycket pengar på sin musik hade han svårt att hålla jämna steg med sina utgifter.

– Everts förhållande till pengar var tragiskt, han fick in extremt mycket pengar och var ändå alltid pank. Han hotades av kronofogden och av personlig konkurs, han stod på ruinens brant. Det löste sig först efter många år då hustrun Astri tog över plånboken, sa Jane Magnusson till Expressen 2021.

Mest läst