Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Galenskaparna-stjärnan försvann från rampljuset – det gör hon nu

02 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Bland männen i den populära humorgruppen Galenskaparna och After shave hittar vi en enda kvinna – Kerstin Granlund Wedin.
Men efter årtionden av succéer tvingades hon lämna karriären bakom sig, efter att ha drabbats av utmattning.
– Det var knäckande och svårt att förstå, säger hon till Aftonbladet.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Som ensam kvinna bland männen i den hyllade humorgruppen Galenskaparna och After Shave har Kerstin Granlund Wedin fått axla många roller i gruppens revyer och tv-program genom åren.

När hon lärde känner gruppens grundare Claes Eriksson 1972 höll hon på att plugga till psykolog. Claes fick henne att vara med i studentspex, vilket blev ett startskott för gruppen.

– Det var så höga intagningspoäng. Jag kom in så småningom, men parallellt med det så höll jag på med spex. Att stå på scenen och roa var väldigt mycket roligare. Jag har aldrig ångrat att det blev som det blev, säger Kerstin Granlund Wedin till Aftonbladet.

Annons

Det stora genombrottet för gruppen kom med tv-programmet Macken, men gruppen har gjort ett 40-tal produktioner under fyra decennier.

Kerstin Granlund som radioreporter och Anders Eriksson i rollen som Roy i Macken.

Drabbades av utmattning

Kerstin Granlund Wedin har dock inte setts på en scen sedan mitten av 00-talet, då hon tvingades dra sig tillbaka på grund av utmattningssyndrom.

– Det var inte lika roligt längre. Jag tappade sugen och det blev lite motigare. Jag var på en läkarundersökning och fick diagnosen utmattningssyndrom. Eller ”duktig flicka”-syndrom som man också sa. Det var knäckande och svårt att förstå. Läkaren sa att jag behöver en paus och då sa jag det till farbröderna. Då sa de ”vad synd”, men den där pausen är jag kvar i, säger hon till Aftonbladet.

Annons

Hon drabbades av symptom som sömnbrist och hjärtklappning. Det var först när pressen att stå på scen togs bort som hon kunde återhämta sig. Idag driver hon Lorensbergsteatern med de tidigare revykollegerna.

Kerstin med maken Mats 2019.

– Jag hade väldigt svårt att acceptera diagnosen. Då var det lite luddigt med utmattning, men idag är det annorlunda. Det tog ett halvår innan jag fattade och det blev bättre när jag slapp kravet på att prestera på kvällarna.

Annons