Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Solstollarna kritiserades – skaparen lämnade landet

02 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAllan Persson
Barnprogrammet Solstollarna blev en klassiker – men en kritiserad sådan.
Det uppmärksammade barnprogrammet kallades för billig buskis, och efter kritiken vill skaparna helst slippa prata om det.
– Jag är bara så trött på allt skitsnack om programmet, har Per Dunsö sagt till Expressen.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Barnprogrammet Solstollarna började som sommarlovsunderhållning på sommaren 1985, och fick efter stor uppskattning en till säsong 1987, där de bjöd in kända gäster som Samantha Fox, Lena Philipsson, Lili & Susie och Anna Book. Sekreteraren Ulla-Bella blev ett stående skämt som den hängivna barnpubliken började härma.

– Det gällde att kasta sig i första bästa buske när man stötte på en skolklass när serien visades, sa Ola Ström i en intervju 2007, när programmet firade 20 år.

Kritiken mot Solstollarna

Men meningarna gick isär hos de tre miljoner tittarna – var programmet roligt och härligt eller sexistisk buskis? I nutid har nog de flesta landat i det senare. Barnprogrammet var fyllt av lättklädda unga kvinnor, något som skaparna Ola Ström och Per Dunsö har kritiserats mycket för.

Annons

Ola Ström har tidigare försökt försvara valet av de lättklädda kvinnorna i serien med att i en intervju med Aftonbladet säga:

– Inte har de särskilt stora bröst.

2017 skrev Expressen att Ola Ström har lämnat Sverige för gott, och i stället flyttat till värmen i Thailand.

Per Dunsö, Britt Dahlén och Ola Ström i samband med Solstollarna.

Per Dunsö är irriterad över hur mycket kritik Solstollarna både har fått och får.

Jag är bara så trött på allt skitsnack om programmet. Jag kan själv ha synpunkter på vad vi höll på med, men jag är så trött på att älta hela fenomenet, sa han i intervjun med Expressen.

Ville göra barnmusik

Dunsö har fortsatt jobba med barnunderhållning av olika slag. Han bor i Ronneby och har tillbringat många år åt att spela på skolor i olika musikprogram. Redan i samarbetet med Ola Ström brann han för musiken, och ville införa nya barnlåtar i Sverige.

– Vi jobbar mycket med sikte på att försöka förnya barnrepertoaren. Det är skrämmande så lite nytt det kommer ut för barn. Och hur långsamt det nya slår igenom. Fortfarande sjunger ungarna i skolan ”Lilla snigel, akta dig…”

Duon 2014.
Annons