Gila Bergqvist
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet
1:26

Efter reklamen: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

(1:26)

Slå på ljud

I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var Gila Bergqvist en av SVT:s största programledarprofiler i barn- och ungdomsprogram. Tillsammans med Jan Trolin och Ellinor Persson ledde hon bland annat programmet Unga tvåan. Det var också samma trio som gjorde den första direktsända Sommarlov-säsongen 1990. Året därpå gjorde Gila Bergqvist sin andra Sommarlov-säsong, då tillsammans med Peter Sttman och Fredde Granberg i stället.

Falcon Crest-hunken Lorenzo Lamas fru var otrogen – med hans son

I mitten av 1990-talet började Gila tröttna på programledarrollen, och hon sade upp sig från SVT för att istället utbilda sig vidare till filmproducent. Sedan dess har Gila mest stått bakom kameran, förutom när hon ledde Sommartorpet tillsammans med den då okände Ernst Kirchsteiger 2000 och 2001.

– Jag gjorde två år på Sommartorpet, extraknäckte lite som programledare, men det är längesedan nu, har Gila Bergqvist sagt till Expressen.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Därför lämnade Gila kändisskapet

En av anledningarna till att Gila Bergqvist drog sig tillbaka från rampljuset och istället satsade på att jobba bakom kameran som producent är att hon inte tycker om att vara en offentlig person.

– Jag var inte så jätteupphetsad över det, tyckte inte att det var den bästa sidan med jobbet. Jag tycker om att vara att vara privat, det var väl en av anledningarna till att jag drog mig undan, sa hon i intervjun med Expressen.

Nostalgi: Hits vi minns från 2002

Idag är Gila Bergqvist inte bara producent, hon jobbar också på Stockholms dramatiska högskola som lektor i filmproduktion – något hon trivs med.

Gila Bergqvist på galapremiär 2020.

Hans Shimoda/TT

– Ibland kan jag tänka att ”Gud, vad skönt det verkar vara att stå framför kameran och slippa allt annat”. Men det är också kul att ha en massa ansvar nu och kunna påverka och göra saker som man tror på.

The Storytellers – Lyssna med Louise
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Louise

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst