Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Göran Skyttes livsändring – efter allvarliga sjukdomen

25 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Han var en av de första med egen pratshow i Sverige – men när Göran Skytte försvann från rampljuset ändrades hans liv.
2012 drabbades journalisten av flera strokeattacker, och i dag lever han en helt annan livsstil än under sin karriär.
– Lite senare föll jag ihop vid matbordet – då ringde jag genast efter ambulans, har han berättat för Expressen.
Annons
VIDEO: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
VIDEO: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

För de som såg på tv på 80- och 90-talet är Göran Skytte inget okänt ansikte. Efter att, tillsammans med Annika Hagström och Jan Guillou, ha varit programledare för Rekordmagazinet 1986 fick Göran Skytte sin egen pratshow – Skytte. I programmet gjorde han långa intervjuer med en känd person per program, och träffade några av dåtidens största stjärnor, som Björn Borg och Lill-Babs.

Efter flera lyckade säsonger lades Skytte ner 1997, och Göran Skytte syntes mindre frekvent i tv-rutan, men det betyder inte att han slutade jobba. Göran fortsatte sitt arbete både som journalist och författare – men en dag 2012 förändrades allt. Han skulle gå upp ur sängen för att fortsätta skriva på sin bok, när han märkte att något var fel.

Annons

– Jag låg i sängen och vaknade och kände att jag behövde gå på toaletten. När jag reste mig vek sig benen under mig. Jag lade mig igen och försökte läsa, men kunde inte. Lite senare föll jag ihop vid matbordet – då ringde jag genast efter ambulans som var här på sju minuter, berättade han för Expressen då.

Vändningen efter karriären

Han drabbades av tre strokes på ett dygn, och första tiden efteråt kunde han inte prata, läsa eller gå.

– Jag försökte ta några steg på tredje dagen. Det gick inte. Och jag försökte läsa Svenska Dagbladet. Jag förstod inte ett ord. Efter en vecka kunde jag ta några steg och äta lite grand, sa han till tidningen 2012.

Efter sex veckor på sjukhuset kunder Göran Skytte åka hem helt återställd. Efteråt skrev han om den andliga upplevelsen av att drabbas av strokes i en krönika i Svenska Dagbladet. De senare åren i sitt liv har Göran Skytte blivit djupt religiös, och är engagerad i kyrkan. Han har också skrivit boken Omvänd.

I en intervju med den kristna tidningen Inblick berättar han att han varit med om en rad nära döden-upplevelser – både ”i Centralamerika under brinnande krig” och i Sverige.

– Bland annat blev jag som cyklist påkörd av en bil och slungades i gatan med huvudet före. Jag klarade mig mycket tack vare min väska som mirakulöst hamnade under mig full med boken om ”Ett år med Jesus”, säger han.

Göran Skytte 2012.
SE OCKSÅ: Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
SE OCKSÅ: Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden
Annons