Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Gunnar Hellström gjorde historia – svensken regisserade Dallas

06 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Gunnar Hellström var skådespelaren som tog sig över Atlanten och inte bara spelade i megahitserien Dallas – han regisserade den också.
Den svenska stjärnan gjorde historia med sin tv-regi, och spelade också mot Agnetha Fältskog.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Gunnar Hellström var 19 år när han 1947 började ta teaterlektioner hos dåtidens mest välkända dramapedagoger, och fem år senare lyckades han ta sig in på Dramatens elevskola. Efter utbildningen fick Gunnar under 1950-talet jobba med regissörer som Alf Sjöberg och Hampe Faustman.

Deg dröjde inte länge innan skådespelaren också blev sugen på att testa livet som regissör själv – och han nådde snabbt stora framgångar. På 1960-talet åkte Gunnar Hellström till Hollywood, och började regissera amerikanska tv-serier. Under karriären regisserade han avsnitt av serier som Gunsmoke, Bröderna Cartwright och Familjen Macahan.

Annons

Gunnar Hellströms dubbla succé med Dallas

Kanske var det de tidigare prestationerna som gjorde att Gunnar Hellström blev den enda svensken som mellan 1979 och 1983 fick regissera flera avsnitt av den hyllade supersuccén Dallas. Gunnar fick också en mindre roll i ett par avsnitt av den amerikanska serien, som hade framgångar över hela världen.

Gunnar Hellström spelade mot Agnetha Fältskog i Raskenstam, och regisserade också filmen.

I Sverige minns många Gunnar Hellström för filmen Raskenstam från 1983. I filmen, som handlar om en sol och vårare, spelar Gunnar huvudrollen mot Abbas Agnetha Fältskog – samtidigt som han regisserade den hyllade filmen.

Det sista Hellström gjorde var filmen Zorn om konstnären Anders Zorn, som släpptes 1994. Även den spelade Gunnar huvudrollen i, samtidigt som han regisserade filmen.

Den 28 november 2001 gick Gunnar Hellström bort, 72 år gammal.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons