Kändisar som lämnat oss 2022
0:53

Efter reklamen: Kändisar som lämnat oss 2022

(0:53)

Slå på ljud

I dag är det inte många unga som vet vem Gunnar Wiklund var, men för den som växte upp på 60-talet är han en självklar musikikon. Artisten var bara 17 år när han började sjunga i bandet Swingers på 50-talet, och 1959 slog han igenom stort med låten Nu tändas åter ljusen i min lilla stad – vars skiva såldes i över 200 000 exemplar. 1961 utnämndes den då 26-åriga Gunnar till Sveriges mest populära sångare.

– Han var artig, stilig och elegant, på ett sätt som alla äldre gillade. Jag anser att han var 60-talets största sångare, har sångaren Julian Stålbrandt sagt till lokaltidningen Nacka-Värmdö Posten.

Mona Seilitz stora sorg i livet – fram till sin död

Dåtidens viktigaste topplista, Svensktoppen, fullkomligen dominerades av Gunnar Wiklund – mellan 1962 och 1978 hade han 37 låtar på Svensktoppen, bland annat klassiker som Merci cheri och Vi ska gå hand i hand. Han syntes också i tv, både i Sverige men även i Tyskland tillsammans med dåtidens stora profiler – Anita Lindblom och Ann-Louise Hanson.

Men efter hyllningarna på 60-talet gick det trögare för Gunnar Wiklund. I slutet av det framgångsrika årtiondet upptäckte Gunnar att hans manager hade blåst honom på pengar, vilket lämnade artisten svårt skuldsatt. Han drabbades av en skattesmäll på 300 000 kronor, vilket var ännu mer pengar på den tiden än det är i dag.

Gunnar Wiklund var en av 60-talets stora stjärnor.

Foto: TT.

Gifte sig på dödsbädden

Inger Schönberg var inneboende hos Gunnar Wiklund under flera år, och har i intervjuer berättat att artisten kände sig bortglömd och förbisedd. Det var dock på grund av Inger som han gav karriären ett till försök.

– Första året jag levde med honom trodde han inte på sig själv. ”Jag är bortglömd”, sa han ofta. Då sa jag åt honom att höra av sig till sina tidigare arrangörer, och då exploderade det med jobb igen, har hon sagt.

Hans Mosessons kroniska sjukdom – efter tiden som Ica-Stig

Men comebacken på 80-talet blev inte som han hade tänkt sig, och känslan av att vara bortglömd hängde sig kvar fram till Gunnars bortgång 1989. I sin sista intervju med Expressen konstaterade Gunnar att han kände sig bitter och bortglömd, skriver Svensk Damtidning.

Gunnar Wiklund 1959.

Foto: BERTIL S-SON ÅBERG

Men artisten var inte helt ensam. Vid sin sida hade han kärleken Margit Teimar, och när Gunnar drabbades av cancer bestämde de sig för att gifta sig. Den 28 september sa paret ja till varandra – och dagen därpå avled Gunnar Wiklund av sin cancer. Han blev 54 år gammal.

Mest läst