Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmer
1:27

Efter reklamen: Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmer

(1:27)

Slå på ljud

När Buba Badjie kom med i fjärde säsongen av Expedition: Robinson 2000 visste han nog inte hur mycket hans liv skulle påverkas av tv-programmet. Den då 33-åriga veterinären blev snabbt en av säsongens mer omtalade deltagare, och även om han inte lyckades vinna blev han snabbt känd som Robinson-Buba, och syntes i både tidningar och tv.

I en intervju med Aftonbladet 2018 konstaterade Buba att hans liv vändes upp och ner av programmet.

– Jag blev ju Robinson-Buba med hela svenska folket. Varje ställe jag kom till var jag igenkänd. Jag gick från att vara anonym till att vara känd och man kände sig lite utlämnad, sa han till tidningen.

Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

Buba menar att tiden på ön på ett sätt var skön, då han slapp de stressiga vardagsbestyren, men att han saknade sin familj och dessutom utsattes för annan stress i form av konflikter på ön.

– Vissa blev favoriter, andra mindre populära. Jag är nöjd med tiden men jag skulle aldrig göra om det. Jag tänkte innan att nu ska jag testa mina gränser och jag var nödvändig för laget. När sammanslagningen närmade sig kände man av tävlingen. De starka blev hot och offer. Det var verkligen pakternas Robinson.

Robinson-deltagarna 2000.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Så lever Robinson-Buba i dag

Redan innan tv-programmet var Buba Badjie veterinär – en utbildning han gick igenom två gånger. Efter att ha vuxit upp i Gambia studerade Buba till veterinär i Kiev, som då låg i Sovjetunionen. När han senare flyttade till Sverige för kärlekens skull upptäckte han att utbildningen inte gällde här, och tvingades ta veterinärexamen igen.

– Att det är svårt betyder inte att det omöjligt. Ofta ger vi upp innan vi ens försökt. Om det så bara är tio personer som kommer in på utbildningen – varför kan du inte se dig som en av de tio, sa han i en intervju med Svenska Dagbladet Junior 2021.

Så såg kändisarna ut som barn – okända bilderna

I dag är Buba inte bara veterinär, han äger också två djurkliniker och uttalar sig regelbundet som djurexpert i tidningen. Det är viktigt för honom att visa både sig själv, sina barn och omgivningen att allt går om man vill – och att ens bakgrund inte ska stå i vägen för ens drömmar.

Buba Badjie 2000.

Foto: Lasse Wigert/TT

– Du behöver inte ha föräldrar som är akademiker för att gå en högskoleutbildning. Din hudfärg, religion, var du kommer ifrån – det ska inte vara en begränsning. Är det något jag vill att barn ska tänka när de hör min historia är det: ”kan han, så kan jag också”.

Mest läst