kan du vissla johanna-skådisarna idag
Här platserna från dina favorit julfilmer - som du kan besöka i verkligheten
1:34

Efter reklamen: Här platserna från dina favorit julfilmer - som du kan besöka i verkligheten

(1:34)

Slå på ljud

Sjuåriga Berra som inte kan vissla saknar inget mer än en morfar, en sån där som käkar grisfötter, fiskar med mask och sticker till en slantar på födelsedagen. Bästisen Uffe vet exakt var man kan hitta en morfar. På ålderdomshemmet.

Vad gör skådisarna från filmen i dag

Ja, de flesta av er vet hur det går sedan i den klassiska julfilmen Kan du vissla Johanna? från 1994 med bland andra framlidne Per Oscarsson i skådespelarteamet. Småkillarna i knäbyxor, Berra och Ulf spelades av Tobias Swärd, 36, och Jimmy Sandin, 37.

Det händer efter sista avsnittet av Bonusfamiljen – tv-serien blir film

På ålderdomshemmet hittar de farbror Nils, som verkar passa in lagom bra i mallen som morfar.

Kan du vissla Johanna? – SVT-tradition i flera år

I år blir det 28:e julen i rad som SVT väljer att visa den älskade filmen under julafton, en tradition de inte kommer rucka på i första taget. Så den 24 december klockan 16.20 kan man bänka sig i soffan för lite extra julmys.

Ulf (Jimmy Sandin), Berra (Tobias Svärd), Nils (Per Oscarsson).

Lena Granefelt/SVT

Årets fattigaste månad – 7 konkreta tips hur du klarar januari

Berra från Kan du vissla Johanna? i dag

Tobias Swärd som hade rollen som Berra i filmen är idag skriven tillsammans med en Anna och tre barn i åldrarna ett och ett halvt till elva år i Tullinge, Stockholm. 2011 gav han en intervju till Aftonbladet där han mindes tillbaka på tiden under inspelningen. Och visst var han lite rädd för herr Oscarsson när det begav sig.

– Jag var sju år då, gick i teatergrupp och sökte till filmen på skoj för att jag gillade boken av Ulf Stark. Sedan gick det som det gick. Den första testscenen vi spelade in stod Per Oscarsson och skrek på oss, han kändes inte som en mysig morfar om man säger så. Jag minns att en kostymör fick lugna oss ”han skriker bara på skoj nu”. Jag tyckte han var ruskig eftersom jag associerade honom med Ronja Rövardotter, berättade Tobias Swärd i Aftonbladet.

Efter succén med Kan du vissla Johanna? har Tobias Swärd gjort en hel del skådespelarinsatser där han gett sin röst till flera figurer och karaktärer i animerade filmer. Och Tobias Swärd har även stått för rösten till både Vincent Crabbe och Gregory Goyle i de svenskdubbade versionerna av Harry Potter-filmerna.

Tobias Swärd 2010.

Uffe från Kan du vissla Johanna? i dag

Jimmy Sandin som spelade lillkillen Uffe bor även han enligt skatteverkets uppgifter tillsammans med (en annan) Anna och ett barn i femårsåldern i Liljeholmen, Stockholm. Även han delade med sig till Aftonbladet, och för tio år sedan arbetade han som butikschef inom försäljning.

– Efter ”Kan du vissla Johanna” gjorde jag lite reklamfilmer och mindre grejer. Men sedan släppte jag skådespeleribiten och började plugga filmproduktion i stället. Efter det så blev jag mer och mer inriktad på försäljning och hamnade där jag är i dag, förklarade Jimmy Sandin i Aftonbladet.

Så får Tilde de Paula Eby ihop livet med barnens alla pappor

Jimmy Sandin idag.

Facebook

Året efter att filmen Kan du vissla Johanna? släpptes gjorde Jimmy rösten till Waldo i den svenska dubbningen av Busungarna. Men efter det lade han skådespelarkarriären på hyllan.

Foto: TT/SVT/FACEBOOK

Mest läst