Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hjalle och Heavy gjorde succé – sen försvann duon

03 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Jonas Stentäpp och Hjalmar Östman blev rikskända som Hjalle och Heavy i TV4-programmet På rymmen.
Men efter framgångarna drabbades duon av en pengasmäll och försvann från rampljuset.
Så här lever Hjalle och Heavy i dag.
Annons
5 stjärnor som var heta på 90-taletBrand logo
5 stjärnor som var heta på 90-talet

I slutet av 90-talet samlades miljonpublik kring TV4:s fredagsunderhållning På rymmen, där två tävlingspar skulle resa runt i Sverige och undvika att bli hittade av personer som letade efter dem, så kallade spårhundar. Första säsongens succépar var kompisduon Hjalmar Östman och Jonas Stentäpp – kända som Hjalle och Heavy – som jagades av profiler som Sofia Wistam, då Eriksson, och Robert Aschberg.

Efter att ha tagit sig igenom hela säsongen och kommit ut på andra sidan som vinnare hade duon gått från att vara helt okända till att hela Sverige visste hur de såg ut.

– Fyra veckor tidigare har man bara gått runt och ingen har känt igen en, till att man går runt och det står en kö med folk som vill ta en bild, har Jonas ”Heavy” Stentäpp sagt till Expressen.

Annons

Duon var inte särskilt förtjusta i kändisfesterna och att vara offentliga figurer, men det fanns också fördelar – deras band Mimikry fick en rejäl skjuts av duons tv-medverkan. Helt plötsligt kunde de få åka ut på turné och spela med bandet.

– Det är klart att vi ville åka på Sverige-turné. Det tackar man inte nej till, säger Stentäpp till bandet.

Hjalle och Heavy 1998.

Men efter att ha vunnit På rymmen och börjat sälja skivor kom ett bakslag – de drabbades av en skattesmäll som åt upp deras pengar, och tvingades leva sparsmakat.

– Det räcker till kyckling och ris, sa Jonas Stentäpp till Aftonbladet år 2000.

Så lever Hjalle och Heavy i dag

Än i dag blir de två forna tv-profilerna igenkända ute på krogen. De spelar fortfarande tillsammans i Mimikry, men har i övrigt valt olika vägar i livet. Medan Hjalmar Östman inte har pratat med tidningar på många år, och arbetat som både grafiker, kursledare och verksamhestutvecklare, så har Jonas Stentäpp länge arbetat som journalist, bland annat på Dala-Demokraten.

Annons

Så ser Hjalmar ”Hjalle” Östman ut nu:

2010 hamnade Jonas Stentäpp i en uppmärksammad händelse med Mustasch-sångaren Ralf Gyllenhammar, när han skulle göra en videointervju med artisten efter en spelning i Borlänge. Då fick Ralf, som var aktuell i Körslaget på TV4, ett utbrott på journalisten. Jonas anklagades för att vara oseriös som filmade med sin mobilkamera, och Ralf Gyllenhammar började skrika ”Ut, ut, ut!” till honom, samt säger att han ska slå honom ”på käften”. Jonas Stentäpp valde att skriva en artikel om händelsen samt publicera klippet.

– Hade han bara bett mig gå därifrån hade jag inte lagt upp något. Men jag tycker det är barnsligt att man hotar med att slå någon på käften för en sådan grej. Det här var min motreaktion, sa Jonas Stentäpp till Aftonbladet 2010.

Så ser Jonas ”Heavy” Stentäpp ut i dag:

Annons