Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dottern om Fred Åkerströms mörker: Ärvd smärta

08 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med Jag ger dig min morgon och sina Bellman-tolkningar blev Fred Åkerström en av Sveriges främsta vissångare.
Men livet som artist kom med en destruktiv livsstil, och för dottern CajsaStina innebar det en uppväxt kantad av missbruk och känslostormar.
– Han var omöjlig som social människa, men genial som konstnär och artist. Samtidigt bar han med sig demoner, säger hon till Accent magasin.
Annons
Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändratsBrand logo
Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändrats

Fred Åkerström är en av Sveriges mest älskade vissångare och Bellman-tolkare, och låten Jag ger dig min morgon har blivit en odödlig klassiker. Men att vara vissångare i Sverige under 70-talet kom med en utsvävande livsstil, där ständiga besök på klassiska krogen Den gyldene freden och långa festkvällar stod på menyn.

I en intervju från 2015 med Accent magasin, en tidning om droger och nykterhet, berättar Freds dotter CajsaStina Åkerström om sin röriga uppväxt. Att se hur föräldrarna påverkades av den alkoholstinna livsstilen har gjort att CajsaStina valt att leva som nykterist. Som barn kunde hon vakna upp mitt i natten och inse att lägenheten var full av människor hon inte kände – men inte hennes föräldrar, som hade gått på krogen.

Annons

– Barnflickorna avlöste varandra. Jag var många gånger livrädd, men på något sätt blev den här livsstilen till slut vardag för mig. Ingen annan vuxen reagerade. Det var egentligen först efter att mina föräldrar skiljdes och mamma slutade dricka, när jag var åtta år, som vardagen faktiskt blev mer normal, säger CajsaStina i intervjun.

Så påverkade Fred Åkerströms drickande dottern

Dottern, som även hon nu är en omtyckt artist, flyttade med sin mamma till Kalmar och fick en mer stabil fortsättning på uppväxten. Fred Åkerström höll sig så närvarande han kunde i sitt barns liv med dagliga samtal, och när det var skollov åkte CajsaStina med sin pappa på turné. Ofta följdes konserterna med långa nätter av drickande, och förmiddagarna som följde var CajsaStina tvungen att vara tyst för att Fred inte skulle bli arg.

Fred Åkerström 1982.

– Pappa hade en omedelbar tillgång till sin känslopalett. Nerverna satt utanpå, vilket gjorde att han ständigt växlade mellan glad och ledsen, dödsångest och euforisk glädje. Han var omöjlig som social människa, men genial som konstnär och artist. Samtidigt bar han med sig demoner från en hemsk barndom av fysisk och psykisk misshandel från min farfar, säger hon till Accent magasin.

Annons

Blev nykter i ett år efter mammans död

Sommaren 1977 gick Fred Åkerströms mamma, CajsaStinas farmor, bort till följd av ett medfött hjärtfel – en händelse som blev en ögonöppnare för Fred. Vissångaren slutade dricka alkohol under ett helt år, och det är den perioden som hans dotter minns som den lyckligaste i sin barndom. 1985 gick Fred Åkerström bort, 48 år gammal.

CajsaStina Åkerström i Allsång på Skansen 2015.

2010 gav CajsaStina Åkerström ut boken Du och jag, farsan, som handlar om hennes uppväxt med den kända artisten.

– Det har varit idel positiva reaktioner även om några av pappas fans upplevde att jag hängde ut honom. Jag ville skriva med kärlek, från hjärtat, och fånga pappas mörker och demoner och vad det gjorde med mig. Det är en ärvd smärta som gått i generationer.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons