Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hon skulle egentligen ha spelat Dorabella i Trolltider

27 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Årets julkalender blev en succé. Men egentligen kunde den ha sett helt annorlunda ut. Nu berättar en av de gamla skådespelarna varför.
Annons
This or That med David Batra- årets julvärd 2023Brand logo
This or That med David Batra- årets julvärd 2023

2023 års version av Julkalender kom i ett nygammalt format. Kalendern var inget mindre än en remake av Trolltider, den kanske mest framgångsrika julkalendern genom tiderna. Trolltider hade premiär 1979 men har, sedan dess, repriserats ett flertal gånger.

Och i år var det dags att sända serien på nytt. Eller ja, det hela var en nyinspelning av originalet. Med nytt manus, ny regissör och, inte minst, nya skådespelare. I huvudrollerna märktes, bland andra, Ossian Skarsgård och Matilda Gross, som spelade Love och Saga.

Men även en del av den gamla Trolltider-ensemblen var med. Ted Åström, som 1979 spelade Kotte, gjorde en liten roll som en dejt till Märta, Sagas farmor (spelad av Katarina Ewerlöf). Lena-Pia Bernhardsson som spelade häxan Mara 1979 var tillbaka i rollen som Skogsrået.

Annons

Ted Åström om att spela Kotte i Trolltider

I ett bakom kulisserna-program som SVT gjort om årets kalender berättar de gamla skådisarna om hur det var att delta i den nya upplagan av kalendern.

– Det är smickrande för alla som deltog 1978-1979 att de tar upp det igen. Väldigt roligt att det man gjorde för länge sedan fortfarande är gångbart, säger Ted Åström.

Han fortsätter:

– Det var väldigt roligt att få den där rollen. Kotte var en tacksam roll att spela.

– Det är jag och Lena-Pia som är med, från ursprungscasten, lägger han till.

Efter att Ted Åström gjort sitt gästspel konstaterar han, i programmet:

– Det roligaste jag varit med om på länge! Jag trivs bäst i arbetssituationer. Jag känner mig hemma!

Annons

Också Siw Malmqvist är med i bakom kulisserna-programmet. Siw spelade Dorabella år 1979.

Trolltider har betytt väldigt, väldigt mycket för mig, slår Siw fast.

– Dorabella var mycket populär. Hon var så vacker med sitt hår, snäll. Och jag skulle alltid vara glad och gullig och prata såhär hela tiden (härmar en pipig stämma, reds. anm.). Men att hålla upp rösten var svårt. Jag är mera av en bas.

Hon fortsätter.

– Sedan blev jag förvandlad till häxa, Marabella. Det var en omställning. Då skulle jag prata på ett helt annat sätt, som en kråka. Jättekul var det, att spela två personer, en ilsken och arg och en mjäkig.

I själva verket var det dock tänkt att Dorabella skulle spelas av en helt annan skådis. Närmare bestämt Lena-Pia Bernhardsson. I Bakom Trolltider berättar hon mer:

– Maria Gripe ringde först och frågade om jag ville göra fen men det tyckte jag var tråkigt. Så fick jag göra häxan istället och det var roligare.

– Det var väldigt roligt att göra Mara. Man fick liksom vara barn och vara naiv och direkt.

Annons