Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hon spelade Anna-Lisa i Barnen från Frostmofjället – så gick det

01 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT, Youtube,
Anne-Sophie Myrdal spelade Anna-Lisa i Sveriges första barnfilm, Barnen från Frostmofjället.
I hela sitt liv har hon förknippats med filmklassikern – men efter succén valde hon bort skådespelarkarriären för ett helt annat liv.
– Den sågs av alla barn, så vart jag än var kom det fram barn och frågade ”oj, är det inte du som är Anna-Lisa?”, har hon berättat.
Annons
Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barnBrand logo
Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barn

Anne-Sophie Myrdal, i dag 87 år, var bara nio år gammal när hon fick rollen som Anna-Lisa i barnfilmsklassikern Barnen från Frostmofjället – Sveriges första barnfilm. Filmen, som kom 1945, handlar om sju föräldralösa syskon som lämnar sin hemgård för att hitta ett bättre liv på annan plats.

I stort sett alla barn som föddes på 30- och 40-talet växte upp med Barnen från Frostmofjället, och filmen har blivit en självklar del av svensk filmhistoria, och dessutom dubbats till flera andra språk.

För Anne-Sophie var det svårt att förstå hur stor filmen skulle bli. Under inspelningen visste hon inte ens vad den handlade om.

– Kanske att den som hade huvudrollen hade läst manuskriptet, men jag hade egentligen ingen aning vad det skulle handla om, mer än att vi skulle vara fattiga barn och att vi skulle gå mycket. Inte heller behövde jag lära in vad som skulle sägas, utan inför varje scen som togs sa de ”nu ska du säga så här”, och då försökte jag göra det så bra jag kunde, berättar hon i Alla vi barn från filmernaYoutube.

Barnen från Frostmofjällen har blivit en klassiker.

Alla barnen tillbringade någras veckor i Vålådalen för att spela in filmen, och hade både barnskötare och lärare på plats för att inte komma efter i skolan.

Annons

Visste inte filmens handling

När filmen hade premiär på biograf Grand i Stockholm 1945 kunde Anne-Sophie inte sluta gråta.

– När jag såg filmen grät jag som besatt, för jag hade ingen aning om vad den handlade om. Den är ju sorglig även om den slutar lyckligt på sitt sätt så är den hemskt läskig på många håll, säger hon i Youtube-dokumentären.

Under hela sin uppväxt påmindes Anne-Sophie om rollen hon spelade som barn.

– Filmen har speglat mitt liv väldigt. Den sågs av alla barn, så vart jag än var kom det fram barn och frågade ”oj, är det inte du som är Anna-Lisa?”.

Lämnade rampljuset

Filmen hyllades, och efter framgången fortsatte Anne-Sophie att spela olika barnroller på Operan och Dramaten. Men när hennes pappa fick ett nytt jobb flyttade familjen till Norrköping och karriären som barnskådespelare tog slut.

Som vuxen utbildade Anne-Sophie sig till lärare och undervisade i svenska, historia och franska i 55 år innan hon gick i pension.

Anne-Sophie arbetade länge som lärare

– Det är nästan samma sak. Du står inför ett 30-tal elever och vill vara trevlig och göra folk intresserade, har hon sagt till Newsner.

Annons