Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Liza Marklund lämnade rampljuset efter tragedin

08 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Liza Marklund.
Liza Marklund är en av Sveriges bäst säljande deckarförfattare någonsin, med stora succéer både i Skandinavien och internationellt.
Men efter en rad familjetragedier har författaren dragit sig tillbaka från rampljuset – och till och med lämnat landet.
– Du kan inte lära dig något av framgång, det leder bara till hybris, har Liza Marklund sagt till danska magasinet Psykologi.
Annons
Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteraturBrand logo
Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteratur

Med över 23 miljoner sålda böcker över hela världen råder det ingen tvekan om att Liza Marklund är en av Sveriges mest framgångsrika deckarförfattare någonsin. Hennes böcker har översatts till en rad olika språk och filmatiserats med bland annat Helena Bergström i rollen som journalisten Annika Bengtzon. Liza Marklund är också en av få svenskar som toppat New York Times säljarlista.

Men efter att ha varit en offentlig profil i Sverige under många år valde Liza Marklund att dra sig tillbaka från rampljuset 2015.

– Nu har jag ingen lust längre att vara offentlig. Offentlighet är inget självändamål. Jag har använt mig av den för att få säga det som varit viktigt för mig, sa hon då i en intervju med M Magazine.

Annons

Liza Marklund flyttade utomlands

Hon hade då skrivit klart om Annika Bengtzon, och valde att under en period flytta till en ö i Stilla Havet. Senast rapporterade är att hon numera har hus i Spanien.

– Framgång är som att ta en drink: Det ger ett mycket tillfälligt rus. Fiaskon är mer intressanta. De rymmer ett stort spektrum av känslor och ska hanteras och behandlas med ömhet, för du kan lära mycket av dem. Du kan inte lära dig något av framgång, det leder bara till hybris, har hon sagt till det danska magasinet Psykologi.

Liza Marklund 2004.
Liza Marklund var en välkänd profil i svensk tv, och programledde till och med ett avsnitt av Melodifestivalen 2004.

Men under alla framgångsrika år har Liza Marklund gått igenom många tunga händelser i privatlivet. 2011 blev hennes äldsta dotter Annika Marklund, välkänd bloggare och kolumnist på Aftonbladet, sjuk i cancer. Liza själv drabbades av en sjukdom kopplad till ämnesomsättningen, som gav henne både leverskador och diabetes. Och som om inte det var nog var hennes make och andra dotter med om en olycka i London.

– Den perioden var den svåraste. Alla har fått men och det blir inte som förr igen, berättade hon i Psykologi.

Liza Marklund är fortfarande en aktiv författare, och släppte sin senaste bok 2022. Däremot väljer hon numera att inte göra intervjuer.

Annons