Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jeja Sundströms liv efter Gäster med gester

27 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografKenneth Thorn / SVT /
Med sin komiska talang blev vistrubaduren Jeja Sundström en folkkär tv-profil i Gäster med gester.
Än idag uppträder hon som trubadur i den mån det går – trots att hon kämpar med synbortfall.
– Jag har ganska bra kroppsminne. Jag har sagt till grannarna att de inte ska tro att jag dissar dem för att jag inte hälsar, har hon sagt till Dagens Nyheter.
Annons
Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

Musiken har alltid varit en självklar del av Jeja Sundströms liv. Redan som barn började hon spela piano och sjunga hemma, innan hon gick vidare och hamnade i kyrkans kör, och började sätta upp föreställningar.

Men medan visorna och musiken var det som unga Jeja brann för, så ville hennes pappa att hon skulle ha ett riktigt jobb och en riktig utbildning – så 18 år gammal skickades hon från hemmet i Stensele i Lappland, till sin faster i Stockholm för att blir telegrafexpeditör. I Stockholm blev hon sedan kvar, och det var också där hon började slå igenom som trubadur, efter att ha varit med i en talangtävling 1963.

Annons
Stefan Demert och Jeja Sundström 1973.

Under 1960-talet gav hon ut EP-skivor och visalbum, men det var först när hon 1971 gick med i gruppen Visor och bockfot tillsammans med Stefan Demert, Sid Jansson och Björn Ståbi som karriären började ta fart på riktigt. Jeja och Stefan blev ett par, och var sambos i åtta år, och fortsatte jobba tillsammans under hela 1970-talet. Tillsammans gjorde de bland annat den klassiska låten Anna Anaconda. I Dagens Nyheter säger Jeja Sundström att låten har varit en del av hennes liv länge, precis som Violen från Flen.

Annons

– Den har följt mig hela livet. Den och ”Anna Anaconda” – trots att det var Stefan Demert som sjöng merparten av texten, men det har folk inte koll på, har hon sagt till Dagens Nyheter.

Gäster med gester-gänget

Jeja Sundström blev känd i Gäster med gester

I början av 80-talet breddade Jeja karriären och blev också tv-profil i Gäster med gester på SVT, tillsammans med profiler som Johannes Brost, Lasse Berghagen och Björn Skifs.

– Jag var väldigt mjuk i kroppen på den tiden, säger Jeja till Dagens Nyheter, och menar att det var det roligaste hon gjort i karriären.

Annons

Efter Gäster med gester började Jeja göra revyer, och har spelat i föreställningar som Spanska flugan och Far och flyg.

Jeja Sundström 2011.

Idag är Jeja Sundström 78 år, och bor på ett seniorboende i Stockholm – men det betyder inte att hon lagt karriären på hyllan. När hon 2018 intervjuades av Dagens Nyheter inför sin 75-årsdag berättade hon att hon fortfarande jobbar så mycket hon vill och orkar, och senast 2015 var hon med i Allsång på Skansen. Men med åren har hon fått problem med synen, och även om hon inte är blind så kan det var svårt med avståndsbedömning och ljus.

Annons

– Jag har ganska bra kroppsminne. Jag har sagt till grannarna att de inte ska tro att jag dissar dem för att jag inte hälsar.

Jeja Sundström och Petra Marklund i Allsång på Skansen 2015.
Annons