Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johannes Brost samtal med Tommy Körberg – kort före sin död

27 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Johannes Brost gick tragisk bort av cancer i halsen i januari 2018.
Kort före sin bortgång hade han ett samtal med sin trogna vän sedan många år, Tommy Körberg – som gav ett löfte till sin dödssjuke kamrat.
– Operationen var ganska allvarlig, jag visste att han hade bara dagar kvar, berättade Tommy Körberg efteråt.
Annons
Video: 5 saker om Tommy Körberg du kanske inte vissteBrand logo
Video: 5 saker om Tommy Körberg du kanske inte visste

Med tv-serier och filmer som Rederiet, Avalon och Bröllopsfotografen på sitt cv var Johannes Brost en av landets mest älskade skådespelare. Hans flitiga medverkan i tv-program som Gester med gäster gjorde också att han var en omtyckt underhållare och tv-profil.

Men den fjärde januari 2018 somnade skådespelaren in, 71 år gammal. Han hade då lidit av cancer i halsen i närmare ett år. Våren 2017 tävlade Johannes Brost i Let's dance, men fick lämna dansprogrammet efter bara några avsnitt. När han några månader senare skulle fira sin dotters student märkte han att något inte stod rätt till. Det var dock först ett möte med forna skidmästaren Gunde Svan som fick honom att söka hjälp.

– På dotterns studentmottagning var jag tvungen att gå och vila, jag som alltid haft järnkondition. När jag senare kom till Fångarna på fortet tittade Gunde på mig och konstaterade att jag måste till läkare, berättade Johannes Brost för Expressen 2017.

Annons

Stödet från Tommy Körberg

Så småningom fick han veta att han hade drabbats av en cancertumör i halsen, men trots den allvarliga sjukdomen – som också fick skådespelaren att tappa i vikt – höll Johannes Brost humöret uppe och skämtade om sin cancer på Instagram.

Johannes Brost och Tommy Körberg var nära vänner under flera decennier.

– Jag är otroligt lyckligt lottad med fyra fantastiska barn, barnbarn, syskon och vänner som fullständigt invaderat mig sedan beskedet. Vänner och kollegor som ringer och frågar hur det är och som hjälper mig på alla sätt. Ett råd är att inte vara rädd att be om hjälp och stöd. Det behövs, sa Johannes Brost i en intervju 2017.

Kort före sin död träffade Johannes Brost sin gamla vän Tommy Körberg på en begravning för en annan gemensam vän. Tommy fick då veta att det inte var långt kvar för Brost.

Annons

– Jag visste att det var på upphällningen. Operationen var ganska allvarlig, jag visste att han hade bara dagar kvar. Jag träffade honom sista gången på en begravning, då skulle han in på operation en vecka senare. Jag såg att han var märkt av sjukdomen, berättade Tommy Körberg efter skådespelarens bortgång i Expressen.

Löftet till familjen Brost

Tommy och Johannes var nära vänner under 80-talet, och höll kontakten genom alla år. På Johannes Brosts begravning sjöng Tommy Körberg, något han hade lovat sin väns familj.

– Jag ska sjunga något vackert på hans begravning. Det har jag lovat familjen, så det gör jag.

Se också: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Se också: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar
Annons