Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jörgen Lantz nya liv efter Björnes magasin

03 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Han var barnprogramsprofilen Björne med hela svenska folket, men plötsligt byttes han ut av SVT.
Ryktena gick om att han hade fått sparken av kanalen – men sanningen var att en familjetragedi låg bakom beslutet.
– Jag hade verkligen inte lust att göra någonting då, har Jörgen Lantz sagt till Expressen.

Annons
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)Brand logo
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

Flera generationer av barn växte upp med den snälla björnen Björne i barnprogrammet Björnes magasin. Björne med sitt husdur Snigeln gästades av skådespelare som Robert Gustafsson och Eva Funck och visade olika barnprogram. I Björne-dräkten fanns Jörgen Lantz.

Men i början av 2000-talet försvann programmet från Bolibompa, och när det kom tillbaka 2002 var Björnes röst en helt annan. Jörgen Lantz hade lämnat programmet, och ryktet var att han fått sparken av SVT. Anledningen till att han försvann från rutan var dock en helt annan.

Jörgen Lantz var lyckligt gift när hans fru vid millenieskiftet blev svårt sjuk, och i februari 2000 gick hon tragiskt bort. Sorgen över att ha förlorat sin livskamrat gjorde att Jörgen inte ville spela Björne mer.

Annons

– Det bidrog också till att jag inte hade lust att fortsätta. Även om jag visste att min fru var väldigt sjuk blev det en chock när hon dog. Jag hade verkligen inte lust att göra någonting då, har Jörgen Lantz sagt till Expressen.

Vännernas hjälp i sorgen

Första året efter hustruns död orkade Jörgen inte göra någonting, men med hjälp av vänners stöd lyckades han så småningom ta sig ur den värsta sorgen. Hans gamla arbetsgivare SVT hörde dock inte av sig.

– Det var aldrig någon som hörde av sig därifrån efter att jag slutade, har han sagt till Expressen 2015.

Jörgen Lantz i Björne-dräkten.

Jörgen Lantz valde att pensionera sig efter Björnes magasin på SVT, som aldrig hade varit hans huvudsakliga inkomst eller jobb.

– Björne var ett extrajobb, jag tjänade mer utanför Björne än på tv. Som Björne tjänade jag ungefär 250 000-300 000 om året. Jag har ju skrivit egna pjäser och lyckats sälja dem, därför har jag alltid haft det ganska gott ställt ekonomiskt. Dessutom är jag ganska snål också, precis som Björne.

Annons

Så lever Jörgen Lantz i dag

Relationen till SVT har dock varit komplicerad länge. Först släppte han skivan Björnes favoriter 2, som stoppades av SVT. Sedan stoppade kanalen en föreställning med Björne som Jörgen ville sätta upp 2017. Det var först efter ett år av förhandlingar som han kunde genomföra sin show.

– Vi fick tillstånd av SVT och det var jätteroligt att stå på scen som Björne. Men skulle jag vilja göra något igen får jag be om tillåtelse på nytt. De vill gärna ha koll på vad man gör så att det inte blir något skräp.

I dag är Jörgen Lantz gift på nytt, och lever ett lugnt liv som pensionär.

– Jag är hemmaman. Det har varit skönt. Jag har haft det trevligt genom att bara vara hemma. Jag går på utställningar på gallerier och museer, går på auktionsfirmor och köper saker. Sen är jag mycket på landet.

Annons