Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lever Sound of music-stjärnan Julie Andrews i dag

02 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Julie Andrews i Sound of music.
Med roller i filmer som Sound of music och Mary Poppins har Julie Andrews blivit en riktig ikon.
Än i dag förknippas hon med de klassiska rollerna – men skådespelaren har förlorat sin hyllade sångröst för gott.
Så här lever Julie Andrews i dag.
Annons
Se 5 fantastiska fakta om OscarsgalanBrand logo
Se 5 fantastiska fakta om Oscarsgalan

Att Julie Andrews skulle bli något stort rådde det aldrig något tvivel om. Bara 12 år gammal slog hon igenom som musikalstjärna hemma i London, och året därpå fick hon till och med sjunga inför kung George VI och hans dotter, prinsessan Elisabeth.

Det stora genombrottet på vita duken kom 1964 när hon spelade den finurliga barnflickan Mary Poppins i filmen med samma namn – en roll som också gav henne en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll. Succén följdes snabbt upp av en ännu större succé, när Julie året därpå spelade Maria i den numera mest klassiska musikalen av dem alla, Sound of music.

Samtidigt som hennes karriär var på den absoluta toppen hade Julie det desto kämpigare i privatlivet. Hon var gift och hade barn, men under åren av skådespelarframgångar hade hon glidit isär från maken Tony Walton. 1967 skilde sig paret. Julie Andrews har konstaterat att det var ett helt liv av trauman och svårigheter som hann ifatt henne.

Annons

– Jag började förstå hur stressen hade tagit hårt på mig då jag försökte hålla samman familjen under alla dessa år, försörja dem redan vid ung ålder, min mammas depression, min styvpappas alkoholmissbruk, och min strävan att hålla hemmet samman som betydde så mycket för oss. Kombinerat med all press kring turnerandet över hela England, år efter år, karriär på Broadway, äktenskap, barn och Hollywood. Detta började snart bli för mycket för mig och jag började gräva ner mina känslor för att överleva, har hon sagt.

Sound of music.
Julie Andrews som Maria med alla von Trapp-barnen i Sound of music.

1969 hittade hon kärleken på nytt, i maken Blake Edwards, och de två var lyckligt gifta fram till hans bortgång 2010.

Förlorade rösten för gott

Julie Andrews hade under hela sin karriär varit så tätt förknippad med sin sångröst, men i slutet av 90-talet hamnade hon i en mardrömssituation. Efter att läkarna upptäckt knölar i halsen genomfördes en operation – som misslyckades. Trots försök att åtgärda skadan resulterade det hela i att musikalikonen förlorade sin sångröst för gott.

Annons

– Det förändrade mitt liv helt. Det krävde en tidsperiod för mig där jag fick sörja och inse att förändringen var här för att stanna. Jag visste att jag var tvungen att ta mig samman och gå vidare eller falla helt, så jag omfamnade livet och andra möjligheter som jag fick. Jag saknar verkligen att sjunga, men det är som det är, har hon sagt.

I dag är Julie Andrews 88 år gammal, och för yngre generationer är hon snarare förknippad med rollen som drottningen i En prinsessas dagbok. Men genom alla åren har stjärnan hållit stilen och elegansen, och är sig fortfarande lik!

Så här ser Julie Andrews ut nu

Julie Andrews.
Julie Andrews på röda mattan i mars 2023.

Källa: Nöjeslivet.

Annons