Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Louise Hoffstens förkrossande skilsmässa – blev sjuk efter sorgen

27 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografHanna Franzén/TT
Louise Hoffsten.
Louise Hoffsten trodde att allt var bra i hennes första äktenskap, när maken lämnade henne för en annan kvinna.
Efter att ha fått hjärtat krossat blev sångaren också kroniskt sjuk i MS.
– Jag åt inte, jag drack inte, jag var bara i chocktillstånd och mådde väldigt dåligt, har Louise Hoffsten berättat om skilsmässan.
Annons
Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomarBrand logo
Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomar

Louise Hoffsten släppte sin första soloskiva 1987, efter att ha varit sångare i bluesbandet Sky high, men det var först 1993 som hon fick sitt stora erkännande med albumet Rythm & blonde. Men samtidigt som karriären var på topp raserades artistens privatliv, när hennes första make lämnade henne för en annan kvinna.

I Stjärnorna på slottet berättade Louise Hoffsten om chocken när maken ville ta ut skilsmässa.

– Min man, jag var ju gift då, lämnade mig. Det var fruktansvärt. För mig fanns inte det här med skilsmässa i mitt liv. Att just bli utbytt var det mest förnedrande jag varit med om, det mest smärtsamma jag varit med om, berättade hon i SVT-programmet.

Artisten hade svårt att ta in det förkrossande beskedet, och tog inte hand om sig själv i sorgen – hon varken åt eller drack. Samtidigt som hon gick igenom den tunga hjärtesorgen började hon märka fysiska symptom.

Annons

– I samband med det hände det saker i min kropp, min fysik. Jag hade jättesvårt att gå en dag. Det kändes som jag var på en gungande båt. Jag visste inte vad det var. Jag trodde att symptomen berodde på ett brustet hjärta, sa Louise Hoffsten i programmet.

Fick MS efter skilsmässan

Att hon fick MS parallellt med skilsmässan är ingen slump – men sjukdomen hade kommit oavsett om hon gått igenom sorg eller inte.

– Det kan ju sätta i gång i och med att immunförsvaret får sig en törn när man är med om en väldigt svår upplevelse. Men sjukdomen har legat latent hela tiden och hade kommit ändå, har hon sagt till Aftonbladet.

2023 gästade Louise Hoffsten podcasten Hitfabriken med Fredrik Ralstrand, och berättade om låten New religion från 1993, som handlade om hennes exman.

– Det här var min ex-man, som jag var jättekär i... och ja, den här låten är till honom i stort sätt. Jag var lite för... jag dyrkade honom lite för mycket så att säga. Ohälsosamt mycket. Det är inte bra, säger Hoffsten i podcasten.

Louise Hoffsten med maken Dan Bratt.
Louise Hoffsten med maken Dan Bratt 2022.

Louise Hoffsten hittade dock kärleken igen – 2003 gifte hon sig med maken Dan Bratt, och paret har nu varit gifta i 20 år. De har också sonen Adrian tillsammans.

Annons