Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kajsa Mellgren lämnade Sverige efter krisen – lungan kollapsade

23 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kajsa Mellgren
Hon var en av ZTV:s stora profiler – men när kändisskapet dalade gick Kajsa Mellgren in i en kris och lämnade Sverige.
De senaste åren har profilen, som idag jobbar med tv-casting, lidit av tunga hälsoproblem där hennes lunga kollapsat 14 gånger.
– Under långa perioder har jag tänkt på vartenda andetag jag tagit och åkte fram och tillbaka till sjukhuset, säger Kajsa Mellgren till Hänt.
Annons
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

Under 1990-talet fanns det inget coolare ställe att synas på än kanalen ZTV – profiler som Peter Siepen, Cia Berg och Kristian Luuk väckte stor uppmärksamhet med sina program. En annan som förknippas med kanalens storhetstid är Kajsa Mellgren, som blev en av kändis-Sveriges hetaste namn under några år, och dessutom släppte en låt.

Men efter att ha lämnat ZTV 1999 upplevde Kajsa en stor kris, när hon inte fick några nya jobb. Till slut krävdes det att hon lämnade Sverige för att hon skulle komma över karriärändringen.

Kajsa Mellgren 1998.

– TV var ju hela min identitet. Jag var jätteledsen. Samtidigt hade jag ett förhållande som tog slut. Jag kände verkligen att ”nu är allt över”. Jag fick inga nya TV-jobb, det fanns inga intressen. I det läget, när jag var så där deppig, flyttade jag till Sydney och var där i flera år. Det låter klyschigt, men i Sydney hittade jag mig själv. Ingen visste ju vem jag var. Jag jobbade på en liten restaurang och trivdes utmärkt, säger Kajsa Mellgren till Hänt.

Annons

Lungan kollapsade 14 gånger

Idag har hon bytt roll till en bakom kameran – Kajsa har jobbat med tv-casting under många år, och valt deltagare till program som Ensam mamma söker, Big Brother och Lyxfällan. De senaste åren har dock hennes karriär överskuggats av återkommande hälsoproblem.

– Jag har haft stora problem med min högra lunga. Det började i början på 2018. Jag var på väg hem från jobbet och skulle sätta på mig min ryggsäck. Det kändes som att någon stack en kniv in i min lunga, jag fick jättesvårt att andas. Jag gick hem och la mig, jag vet inte vad jag trodde att det var. Kanske att jag hade sträckt mig eller något. Dagen efter gick jag på massage. Då blev det ännu värre. Jag åkte till vårdcentralen. Läkaren där fattade ingenting och jag tjatade till mig en röntgen. Då såg de direkt att lungan hade kollapsat. Jag fick gå igenom en process där lungan pumpades upp med luft. Två dagar senare fick jag åka hem. Sedan dess har lungan kollapsat 14 gånger på två år. Läkarna har aldrig hört talas om att det här hänt en tjej, säger hon till Hänt.

Kajsa Mellgren 2019.

Sedan 2019 har lungan hållit sig hel och inte kollapsat mer, men komplikationerna med lungan har varit påfrestande för Kajsa under flera år.

– Under långa perioder har jag tänkt på vartenda andetag jag tagit och åkte fram och tillbaka till sjukhuset. Kollapsar jag samtidigt på andra lungan så dör jag. Under flera år kunde jag inte resa någonstans. Det blev väldigt stressiga perioder.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons