Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kändisarna som lämnade Hollywood

11 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
De hade skinande skådespelarkarriärer – men valde plötsligt att lämna filmbranschen och rampljuset.
Här är stjärnorna som lade kändislivet på hyllan och ta steget bort från Hollywood för gott.
Annons
5 filmer att se fram emot 2022Brand logo
5 filmer att se fram emot 2022

Cameron Diaz

Under 90- och 00-talet var Cameron Diaz en av de största stjärnorna i Hollywood, med filmer som Den där Mary, Charlies änglar och The Holiday. Men efter att ha trappat ner antalet filmer gjorde hon sin sista roll 2014 i Annie. 2018 gick hon ut med att hon pensionerat sig från branschen, och sa att hon inte saknade att uppträda. Tillsammans med maken Benji Madden har hon också fått en dotter som hon fokuserar på.

Annons

Rick Moranis

Rick Moranis var en av de stora komedistjärnorna på 80-talet, och syntes i filmer som Ghostbusters, Spaceballs, The Flintstones och Älskling jag krympte barnen. Men när Ricks fru Ann dog i cancer 1991, bara 35 år gammal, blev Moranis plötsligt ensamstående förälder till deras två små barn. Han valde då att lämna Hollywood för att fokusera på sina barn fullt ut. Han har gjort ett fåtal jobb som röstskådespelare sedan dess.

Dolores Hart

Dolores Hart var bara tonåring när hon spelade med Elvis Presley i Loving you 1957. Efter de blev hon en etablerad skådespelare, och hade bland annat en roll i klassikern Where the boys are 1960.

Annons

Men bara 24 år gammal chockerade Dolores Hart branschen för att bli nunna. Hon gick med i ett kloster i Connecticut, där hon bor än.

Karyn Parsons

Karyn Parsons spelade Will Smiths kusin Hilary Banks i 90-talsserien Fresh prince pf Bel-Air, som blev Will Smiths stora genombrott. Efter att ha spelat i filmer i början av 2000-talet gifte sig Karyn och fick barn, och började istället fokusera på att skriva. Hon grundade också den icke-vinstdrivande organisationen Sweet blackberry, som fokuserar på att sprida kunskap om afroamerikanska prestationer som tystats ner historiskt. Karyn har också släppt en barnbok.

Annons

Grace Kelly

Grace Kelly var Hollywoods drottning i början av 50-talet, och vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Efter att ha mött Monacos prins Rainier III på Cannes filmfestival 1955 valde hon dock att lämna skådespelandet bakom sig, och istället bli prinsessa av Monaco, 26 år gammal.

Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis har varit en av Hollywoods mest hyllade skådespelare. Han har vunnit tre Oscars under sin karriär, och blivit nominerad till ytterligare tre. Kort efter att ha nominerats för sjätte gången, men utan att vinna, för rollen i Phantom thread, gick skådespelaren ut med att han inte skulle jobba som skådespelare längre, och att det var ett ”personligt beslut”.

Annons

Greta Garbo

Sveriges första superstjärna Greta Garbo kom till Hollywood 1925 under stumfilmseran, och slog igenom internationellt. Medan många stumfilmsstjärnor såg sina karriärer gå i stöpet när ljudfilmen kom blev Greta Garbo en ännu större stjärna. Under karriären fick hon tre Oscarsnomineringar, och har senare belönats med en special-Oscar för sin långa karriär.

Men efter att ha fått dåliga recensioner för sin film Two-faced woman från 1941 valde hon att gå i pension, bara 36 år gammal. Garbo levde sedan resten av sitt liv bortanför rampljuset, och fokuserade på att samla på konst fram till sin död 1990.

Annons

Shirley Temple

Shirley Temple var Hollywoods allra största barnstjärna, och 30-talets stora filmstjärna oavsett ålder. Hon fortsatte skådespela upp i vuxen ålder, men tröttnade på att bli typecastad i en viss typ av roller, och valde vid 22 års ålder att sluta som skådespelare. Det var 1950. Temple sadlade sedan om och började arbeta utrikespolitiskt – hon var USA:s ambassadör i både Ghana och Tjeckoslovakien. Hon var också den första kvinnan att bli USA:s protokollchef under president Gerald Ford.

Källa: Buzzfeed.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons