Lars-Gunnar Björklund.
5 klassiska 80-talsserier vi minns
1:31

Efter reklamen: 5 klassiska 80-talsserier vi minns

(1:31)

Slå på ljud

Lars-Gunnar Björklund började sin långa karriär som sportjournalist i radio redan på 50-talet – efter att ha hört av sig till Lennart Hyland och erbjudit sin arbetskraft under fotbolls-VM 1958. Han fortsatte sin karriär i radio, innan han gick vidare till tv och så småningom blev både en ikonisk sportkommentator för hockey och fotboll, och programledde Tipsextra. Han blev också känd internt på SVT som en duktig talangscout, och är mannen som gjort att vi i dag känner till namn som Ingvar Oldsberg, Fredrik Belfrage och Arne Hegerfors.

– Hans förmåga att ragga tag på talanger och morgondagens människor var enastående. Han var den ende på SVT som gjorde tester för att se vilka som hade gåvor för att passa i tv. Lars-Gunnar Björklund var ett unikum. Den störste av dem alla, har Ingvar Oldsberg sagt till Expressen.

80-talsstjärnan fick barn med Al Pacino vid 48

Lars-Gunnar Björklund arbetade också parallellt på Tipstjänst, det som i dag är Svenska Spel. Under många år balanserade han det jobbet med sina olika journalistuppdrag.

Drabbades av hostattacker – dog tre månader senare

Men i mitten av 2012 blev Lars-Gunnar Björklund väldigt sjuk. Han sökte läkarhjälp för sina envisa hostattacker, och fick då veta att han hade drabbats av den sällsynta sjukdomen lungfibros, något som bara omkring 1500 svenskar lider av.

Lars-Gunnar Björklund med sin fru Lena 2009.

Lars-Gunnar Björklund var gift med frun Lena i nästan 50 år.

Foto: Karin Törnblom/TT

Bara tre månader efter att han först sökt hjälp för hostningarna fick Lars-Gunnar Björklund bort, 75 år gammal.

– Han blev väldigt sjuk. Det var tack och lov inget långt och utdraget lidande. Han fick lugnt och stilla somna in, har hans änka Lena Björklund sagt till Expressen.

Lydia Capolicchio avslöjar: Händelsen som fick mig att lämna tv-rutan

Hon berättar att han höll sig positiv in i slutet, men att sjukdomstiden var tung för dem båda.

– Han förstod att det inte fanns något att göra. Och det är inte roligt att få höra. Han var ju inte så gammal och vi hade varit gifta i nästan femtio år.

Mest läst