Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Lydia Capolicchio avslöjar: Händelsen som fick mig att lämna tv-rutan

02 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografTobias Röstlund/TT, Roger Tillberg/TT

Journalisten Lydia Capolicchio syntes frekvent i tv-rutan under en intensiv period på 90-talet.
Men efter samhällsprogrammet Svart eller Vitts sista avsnitt 2001, tackade hon för sig och försvann från rampljuset.
I podcasten TV-fabriken berättar hon nu om den okända anledningen bakom beslutet.

Annons
Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren

Under en period på 90- och 00-talet talet var journalisten Lydia Capolicchio överallt. Hon var en av Sveriges mest folkkära programledare och förknippades med många stora tv-format på TV3, SVT och TV4; kanske mest känd för tittarna från Gomorron Sverige, Nyhetsmorgon och Svart eller Vitt.

Men efter storhetstiden i tv-rutan försvann den älskade försvann Capolicchio från rampljuset.

När hon, i dagarna, gästade Fredrik Ralstrands podcast TV-fabriken berättade hon om den okända anledningen bakom hennes beslut att lämna livet framför kameran – och händelsen som fick bägaren att rinna över.

Lydia Capolicchio om minnesvärda kuppen i tv

1992 stod Lydia Capolicchio och kollegan Harald Treutiger för programledarinsatsen i Eurovision Song Contest, världens största underhållningsprogram i tv, efter att Carola vunnit tävlingen med Fångad av en stormvind året innan.

Annons

Programledarduon skulle dock komma att möta hård kritik från press och tv-tittare, då de hade ”dålig kemi” och för att Harald ogenerat stal Lydias manuskort för att få genomföra intervjun med vinnarna själv.

Lydia Capolicchio och Harald Treutiger agerade programledare för Eurovision Song Contest i Malmö 1992.
Lydia Capolicchio och Harald Treutiger fick det prestigefulla uppdraget att agera programledare för Eurovision Song Contest i Malmö 1992.

Ett knappt decennium senare, år 2001, tackade Lydia ja till programledarrollen för den då omdebatterade skönhetstävlingen Fröken Sverige.

Hon berättar för Ralstrand att ingen annan vågade ta i programmet med tång, men att hon själv resonerade att hon hade mer makt att bidra till förändring om hon tackade ja.

– Jag tänkte ”Om ingen annan vill göra det ska jag göra det, det är säkert sista Fröken Sverige.” Plus att jag kände att om jag är med kan jag åtminstone påverka det lite. Jag vet inte hur det blev, men jag minns att man tog lite nya grepp för att modernisera tävlingen, berättar hon i podcastavsnittet.

Annons

Finalen av Fröken Sverige det året stormades av feministgruppen Unfucked Pussy som protesterade med att rulla ut ett lakan på scenen, prytt med det sprejmålade ordet: ”Gubbslem.”

Den minnesvärda Fröken Sverige-finalen 2001 slutade i skandal.
Den minnesvärda Fröken Sverige-finalen 2001 slutade i skandal när en feministgrupp stormade scenen med ett budskap till tv-tittarna.

Händelsen som fick Lydia Capolicchio att avsluta tv-karriären

Men det var inte den uppmärksammade tv-kuppen under Fröken Sverige-finalen 2001 som fick Lydia Capolicchio att tacka för sig och avsluta karriären i tv-rutan.

– Vet du vad det var, Fredrik, som gjorde att jag till slut kände att ”nä nu räcker det, nu vill jag gå vidare?” Det var när Kjell Dabrowski, fantastiskt duktig tv-producent som jag tycker jättemycket om, när han sa ”Lydia, kommer du ihåg det där reportaget du gjorde om hur man förlänger snoppen, i Malmö?”, inleder hon.

Annons

Hon fortsätter med att berätta att hon visst kom ihåg reportaget och intervjuerna hon gjorde med männen och deras kvinnor, om motivationen bakom att undergå en operation för att de manliga genitalierna ska upplevas som längre.

Men att hon där och då kände att en uppföljning på den historien inte triggade hennes intresse och att var ett tecken på att hon var tvungen att söka sig vidare.

Lydia Capolicchio var konfrencier för tävlingen Årets Kock 2019.
Lydia Capolicchio var konfrencier för tävlingen Årets Kock 2019.

Fredrik frågar: När slutade du tv-karriären?

– Det var nog i samband med Svart eller Vitt, penisförlängningen. Nä, men för att vara konkret så saknade jag reportagelivet och det dokumentära livet. Jag gjorde en del dokumentärer för Kalla fakta, Nyheterna och reste i konfliktzoner och så där. Till saken hör också att jag blev kär i en fotograf som jobbade mycket på det sättet. Vi reste tillsammans, berättar hon.

Lydia blir än i dag igenkänd, men berättar att folk ofta har svårt att placera henne. Att hon ibland får frågan ”är du en kändis?” på stan. Hon menar på att hon väl var det då, men inte längre.

Avslutningsvis vittnar hon om att hon saknar tv-livet, men att hon fortfarande arbetar som programledare – bara inte i tv, eller i de allra största kanalerna. Här kan du läsa mer om hur Lydia Capolicchio lever i dag.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons