Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lasse Holmqvist tvingades sälja hemmet innan han dog

10 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografRoger Tillberg/TT
Lasse Holmqvist var under flera år programledare för det klassiska programmet Här är ditt liv på SVT.
Men sina sista år i livet satsade profilen allt på ett misslyckat projekt – som gjorde att han förlorade alla sina pengar.
– Han fick en hjärtinfarkt samma dag som konkursen och repade sig aldrig riktigt, har hans livskamrat Britt Bass berättat för Expressen.
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

Redan som ung student i Lund såg Lasse Holmqvist en framtid för sig inom media. Efter att ha fått in en fot på Sveriges Radio gick han så småningom vidare till SVT, och blev en pionjär inom svensk tv.

Lasse ledde under 60- och 70-talet program som Bialitt och På luffen, men allra mest ihågkommen är han så klart för tv-klassikern Här är ditt liv. Programmet, som hämtades från amerikanska NBC, sändes mellan 1980 och 1991.

Under det dryga decenniet i tv-rutan gästades Här är ditt liv av gäster som Tage Danielsson, Birgit Nilson, Harry Schein och kanske mest ihågkommet Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Den sistnämnda gästade 1983 och fick se ett tiotal ex-kärlekar gästa studion samtidigt, något Lill-Babs senare benämnt som ett av de mest förödmjukande ögonblicken i hennes karriär.

Satsade alla pengar på projektet

Det var också i samband med Här är ditt liv som Lasse Holmqvist träffade sitt livs kärlek, Britt Bass. Britt var ex-flickvän till Sven Tumba, som gästade programmet, men i slutändan var det mellan Britt och Lasse – som var gift och hade tre barn – som det sa klick.

Annons

Efter att Här är ditt liv lades ner i början av 90-talet började Lasse Holmqvist fundera på nya projekt. Det han brann mest för var att skapa en ny tv-kanal som skulle sända i Öresundsområdet, alltså både i Sverige och Danmark. 1995 startade han Öresundskanalen, men ganska snabbt blev det tydligt för alla inblandade att det var svårt att få projektet att lyfta – samtidigt som det blödde pengar.

Lasse Holmqvist med kärleken Britt Bass.

– Lasse köpte in frilansar som gjorde olika program. Ibland hyrde han in en hel buss med tre kameror, ljud och ljus för någon sändning. Det är klart att det kostade mycket pengar, säger Inger Ljung Olsson, som arbetade på kanalen då, till Expressen.

Britt Bass konstaterar för tidningen att hon tror att Lasse var före sin tid – men att han inte kunde släppa projektet.

Annons

– Vi åkte runt och försökte sälja in kanalen, till och med hos Wallenbergs. Men det var ingen som nappade. Jag tror att Lasse var några år före sin tid med det här. Samtidigt blev han som besatt av det. Han förstod inte när det var dags att ge upp. Det var som att försöka stoppa ett skenande lokomotiv, har hon sagt till Expressen.

Tvingades sälja hemmet i konkursen

För att få projektet att gå runt började han investera sina egna pengar, något som till slut ledde till konkurs, och att han behövde sälja hemmet på exekutiv auktion.

– Han fick en hjärtinfarkt samma dag som konkursen och repade sig aldrig riktigt, har Britt Bass sagt.

1996 avled Lasse Holmqvist i en blodkärlsinflammation. Han blev 65 år gammal.

Annons