Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall
1:17

Efter reklamen: Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

(1:17)

Slå på ljud

Lasse Lönndahl var en av 60-talets stora schlagerstjärnor i Sverige, och 1962 blev han den första att någonsin hamna etta på då nyskapade Svensktoppen i radio, med låten Midnattstango. Många av hans låtar har blivit omtyckta allsångsklassiker, som Tangokavaljeren, Twist till menuett och Visa mig hur man går hem.

Genom åren turnerade han bland annat med Towa Carson, som han också spelade in den svenska versionen av West side story med. Lasse medverkade också i en rad filmer, och är bland annat den som sjunger för Prins Filip i Törnrosa, medan Jan Malmsjö gör de talade replikerna.

Artisten Doris Svensson blev 75 år – gjorde ikoniska låten

Towa Carsons sorg

Men efter ett långt liv och en hyllad karriär somnade Lasse Lönndahl efter en tids sjukdom till slut in efter på annandag jul 2022, 94 år gammal. Han hyllades då av sina gamla vänner och kolleger.

– Vi träffades genom vårat skivbolag i början av 1960-talet och började sjunga tillsammans och turnerade fram till och med 1971 och blev väldigt goda vänner. Vi höll kontakten och han ringde mig varje tisdag klockan halv tio i alla år, berättade hans kollega och vän Towa Carson för DN, och fortsatte:

– Lasse hade hamnat på sjukhuset då och han sa till sin dotter ”du måste ringa Towa och säga att jag inte kan ringa”. Det känns så konstigt när man har känt varandra sedan 1964.

Towa Carson och Lasse Lönndahl var vänner i alla år.

Foto: ALLAN PERSSON APE

Lasse Lönndahls sista önskan

Nyligen publicerades dödsannonsen i DN, där dottern skickar en sista hälsning till sin pappa från familjen.

”Tack för all musik, din omtanke och din kärlek. Nu får änglarna njuta av din sång och din vänlighet. Vi kommer att minnas dig för alltid”, skriver hon.

Gjorde succé som Emil i Lönneberga – sen försvann han från rampljuset

Hon fortsätter:

”Sov gott lilla pappa, du kommer alltid att finnas i mitt hjärta”.

I annonsen står det att begravningen kommer hållas den tredje februari. I slutet står också en sista önskan från Lasse Lönndahl själv, som på dödsbädden bestämde hur han ville ha det på begravningen.

”Enligt pappas önskan inga svarta kläder i kyrkan”.

Lasse Lönndahl blev 94 år gammal.

Foto: ORRE PONTUS/Aftonbladet/TT
Mest läst