Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Gjorde succé som Emil i Lönneberga – sen försvann han från rampljuset

13 jan, 2023 
Emil i Lönneberga i dag
Det var 1971 som Jan Ohlsson blev Emil i Lönneberga med hela svenska folket. Han charmade alla med sin begåvning, men försvann sedan från rampljuset. Så lever han i dag!
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Storfavoriten Emil i Lönneberga har nu fascinerat barn och vuxna i hela 60 år. Den första boken släpptes 1963 – och det sägs att busfröet Emil kom att bli den karaktär som Astrid Lindgren själv tyckte allra bäst om.

”Hujedamej sånt barn”, suckade pigan lina och ”Förgrömmade unge”, skrek pappa Anton, men läsarna kunde inte annat än att älska Emil och hans vilda upptåg. Och det tog inte lång tid innan Emils hyss, snickerboa och träfigurer tog plats även i tv-rutan.

Emil i Lönneberga Jan Ohlsson i dag

År 1971 fick vi äntligen se Emil bli rasande över sockerdricka, hissa lillasyster Ida i flaggstången och fånga kommandoran i vargfällan på film. Filmen om Emil regisserades av Olle Hellbom och flera stora stjärnor skådespelade i filmen.

Annons

Allan Edwall gjorde en briljant insats som Emils pappa, Emy Storm spelade mamma Alma och visst minns du Björn Gustafsson i rollen som drängen Alfred? Dessutom gjorde Astrid Lindgren själv intåg i Katthult som statist när hon syntes till som en bondmora i röd sjal på en marknad.

Så fick Jan Ohlsson rollen som Emil i Lönneberga

Enligt Nöjeslivet sökte man med ljus och lykta bland 3000 barn för att hitta den perfekta pojken som skulle spela Emil i Lönneberga. Men när Jan Ohlsson väl provspelade så utmärkte han sig rejält och valet blev självklart.

Annons

Produktionsteamet fortsatte titta på ytterligare 100 barn efter Jans audition, men trots det visste de alla ändå att rollen till sist skulle falla på Jan, ska regissör Olle Hellbom ha sagt till GT Söndagstidning 1976, enligt Nöjeslivet.

Emil i Lönneberga Jan Ohlsson skådespelare

Jan Ohlsson ska ha varit mycket exalterad över att få spela Emil i Lönneberga, enligt en artikel från Aftonbladet 1971 som Nöjeslivet refererar till. Favoritscenen att spela in var flaggstångshissningen av lillasyster Ida, men Jan var också förtjust i att få äta så mycket glass som han ville under inspelningarna.

Annons

Jan Ohlsson försvann från rampljuset – så lever han i dag

Efter genomslaget som Emil i Emil i Lönneberga fortsatte Jan Ohlsson som barnskådespelare i några år. Utöver Emil-filmerna syntes han exempelvis i Victor Frankenstein och Dante – akta’re för Hajen!.

Skådespelaren Jan Ohlsson i dag

Men efter tiden som barnstjärna valde Jan Ohlsson att gå en annan väg och steg ut ur rampljuset. I dag är han 60 år och har lämnat skådespelandet bakom sig helt. Han syns inte till i offentliga sammanhang och ställer inte upp på några intervjuer. Tillsammans med hustrun Anna bor han i Uppsala, där han arbetar som datatekniker, och har två nu vuxna söner.

Annons
Vad hände med skådespelaren i Emil i Lönneberga
Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassikerBrand logo
Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassiker
Annons
Annons