Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Leif ”Loket” Olsson: ”Antingen fyller man 80 eller så är man död”

06 jul, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Leif ”Loket” Olsson var TV4:s största stjärna på 90-talet – nu berättar han om hur livet ser ut i dag.
Annons
VIDEO: Bingolotto genom tiderna - minns du programledarna?Brand logo
VIDEO: Bingolotto genom tiderna - minns du programledarna?

När TV4 1992 började sändas i marknätet var det framför allt ett program som såg till att satsningen blev lyckad.

Bingolotto med programledaren Leif ”Loket” Olsson.

Redan 1989 började programmet, inspirerat av dansk tv, sändas i lokala Göteborgskanalen Kållevisionen. Två år senare, strax före lanseringen i marknätet, flyttade programmet till dåvarande kabelkanalen TV4.

Bingolotto med Loket var en av TV4:s första och största succéer.

Loket och hans Bingolotto blev snabbt en sådan succé att programmet flyttades till bästa sändningstid på lördagskvällarna. Som mest såldes två miljoner lotter i veckan och Loket blev en superstjärna.

Annons

– Det fann man sig i. Man visste att det skulle bli så, eftersom Bingolotto blev så fruktansvärt populärt förstod man att ”nu får man ju finna sig i det mesta”. Så det var okej, säger Leif ”Loket” Olsson till Femina.

”Det som vanliga människor vill ha”

Chansen att vinna stora priser kombinerat med att idrottsrörelsen tjänade pengar på lotterna bidrog till framgångsreceptet. Loket tror att musiken, i början var det uteslutande dansband, också var en viktig faktor.

– Det var ju jag som införde dansbanden i Bingolotto, vi körde ju med det som underhållning. Jag tror att det är det som vanliga människor vill ha, det ska inte vara några konstiga jävla låtar, det ska vara härliga dansbandslåtar med Vikingarna och Lotta Engbergs orkester, säger Leif ”Loket” Olsson.

Under Lokets storhetstid såldes det flera miljoner lotter i veckan.

Han ledde programmet fram till 1999 då han lämnade över till Lasse Kronér. Sedan dess har programmet haft en rad olika programledare och stundtals levt en tynande tillvaro i mer obskyra kanaler som Sjuan.

Annons

Men sedan ett par år tillbaka är Bingolotto tillbaka i TV4 och med nuvarande programledarna, Lotta Engberg och Stefan Odelberg, tycks programmet ha fått ett rejält uppsving.

– Det beror på hur du menar med uppsving. De har 200 000 sålda lotter, vi hade två miljoner. Nu går det på söndagar också, det är inte lördagar som på min tid. Det var det största programmet som TV4 hade på den tiden, säger Leif ”Loket” Olsson.

Så lever Leif ”Loket” Olsson i dag

Efter Bingolotto har han bland annat fortsatt att jobba som bingoutropare i mer lokala sammanhang. Men på senare tid har han dragit ned på åtagandena.

– Jag tar inga jobb längre, det får vara bra. Jag har varit utropare på en bilbingo här i Göteborg varje söndag, vi får se om jag fortsätter efter sommaren, säger Leif ”Loket” Olsson.

I sommar fyller Leif ”Loket” Olsson 80 år.

Annars tillbringar han mycket tid på travbanan.

Annons

– Jag fördriver tiden med att gå och titta på trav, sådana här lunchspel, och jag har ju en häst som jag följer också. Men annars, du vet när man snart är 80 så har man nästan gjort sitt. Det är ju så, säger Loket.

SE OCKSÅ: 5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
SE OCKSÅ: 5 klassiska 80-talsserier vi minns
Annons