Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill Lindfors
0:44

Efter reklamen: Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill Lindfors

(0:44)

Slå på ljud

Under 60 års tid har artisten Lill Lindfors berikat svenskars liv och adderat till den svenska musikskatten. Hon är en underhållare av rang som gjort succé som artist och programledare genom åren.

Men vid sidan av det offentliga livet i rampljuset håller hon familjen, och dottern Petronella Wester, närmast hjärtat.

Så lever ikonens dotter i dag.

Så lever Lill Lindfors dotter Petronella Wester i dag

År 1969 förgylldes artistens liv med dottern Petronella Wester, som hon och exmaken tillika filmmakaren Peter Wester fick tillsammans. När dottern var tre år gick paret skilda vägar och det skulle dröja till 1991 innan Lill gifte sig på nytt, med livets stora kärlek Anders Byström.

Men vem är Petronella Wester och hur lever hon i dag?

Petronellas kärlek till både musiken och skådespeleriet kom med modersmjölken, skulle man kunna säga. 1996 tog hon examen från Balettakademiens musikallinje och bara tre år därefter fick hon en roll i en populär såpopera.

Ja, 1999 spelade hon karaktären Eva Holm i den populära tv-serie Vita Lögner som gick på TV3.

Och det är främst skådespeleriet som hon ägnat sig åt under karriären, med flera stora roller i olika uppsättningar på bland annat Riksteatern och Scalateatern på cv:t.

Lill Lindfors och dottern Petronella Wester 2019

Mor och dotter på röda mattan! Lill Lindfors och dottern Petronella Wester på premiären av musikalen En värsting till syster på Chinateatern i Stockholm, 2019.

Karin Törnblom/TT

Går i mammas fotspår: ”Det gav mersmak”

År 2007 producerade hon showen Sånger från en hemlig trädgård på Casinoteatern i Stockholm. En upplevelse som gav henne blodad tand och kulminerade i en alldeles egen skiva, med samma namn, senare det året.

Det egna musikprojektet fick fin a recensioner. I en intervju med Expressens systersajt Allt om Mat 2019 berättade Petronella om framtidsdrömmarna:

– Men det gav mersmak! Det blir säkert fler skivor, men just nu skriver jag på en barnbok tillsammans med en vän som är illustratör.

På senare år har hon ägnat sig åt att gestalta litterära barnfigurer, så som Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter, i olika föreställningar på teaterscenen.

Mycket teateruppdrag blir det på Bentes Sommarteater på Åland, en plats som ligger Petronella väldigt varmt om hjärtat, enligt en artikel i Hufvudstasbladet från 2012.

Petronella har själv en dotter, som i dag befinner sig i övre tonårsåldern. Mor och dotter bor i en villa utanför Stockholm tillsammans med Petronellas make och en treårig hund, av rasen Australian Shepherd.

Lill Lindfors beslut för karriären: Vill umgås mer med min dotter

Lill Lindfors har tidigare uttalat sig om relationen till barnbarnet.

– Jag älskar stunderna vi får tillsammans. Jag kände att jag skulle vilja finnas tillgänglig mycket mer. Men jag jobbar mycket och är inte en idealisk mormor. Det är en närvarofråga. Jag är ute och fladdrar. Man får fördela sina gracer, sa hon i en intervju med tidningen Hälsoliv år 2019.

Men sedan dess har Lill tagit beslutet att trappa ner på omfattande produktioner och förfrågningar, för att få mer tid att ägna sig åt familjen.

Det avslöjar artistikonen i en stor porträttintervju för Femina, från tidigare i år.

– Det tilltalar mig inte att göra något stort. Jag slås mer av tanken på om jag ska pensionera mig för att hinna leva ett annat liv också. Jag vill umgås mer med min dotter, mitt barnbarn och gamla vänner. Jag har kajkat så mycket mellan platser och jobb. Jag vill vara mer tillgänglig, sa hon då och fortsatte:

– Det är klart att det finns tankar som rör sig kring döden. Att det plötsligt finns en begränsad tid. Men jag kom fram till häromnatten att jag ska leva tills jag är 92. Mamma blev 92 och pappa hade också blivit gammal om han inte hade ramlat.

Mest läst