Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tvillingarna spelade Carrie i Lilla huset på prärien – tragiska ödet

02 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Carrie Ingalls var en av de yngsta i tv-klassikern Lilla huset på prärien, och spelades därför av tvillingar, systrarna Sidney och Lindsay Greenbush
Efter framgångarna i serien hade systrarna svårt att få nya roller, och lämnade så småningom rampljuset.
Här är tvillingarnas tragiska livsöden efter Lilla huset på prärien.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

De som tittade på Lilla huset på prärien minns såklart den tredje dottern i familjen Ingalls, Carrie Ingalls. Men visste du att hon inte spelades av en, utan två skådespelare?

På grund av sin unga ålder fick Carrie Ingalls spelas av enäggstvillingarna Lindsay och Sidney Greenbush – något som produktionen försökte dölja genom att skriva ihop namnen till ”Lindsay Sidney Greenbush” i förtexterna till programmet. Under åtta års tid, från 1974 till 1982, turades de om att spela rollen som Carrie Ingalls.

Lindsay och Sidney Robyn Greenbush föddes in i Hollywood, som döttrar till skådespelaren Billy Greenbush, som haft roller i filmer och tv-serier som M*A*S*H*, Elvis and me och Bonanza. Billy spelade ofta sheriff eller cowboy, och döttrarna fick tillbringa sina första sju år i livet på en ranch i Malibu, innan familjen flyttade till en lägenhet för att ha närmare till inspelningen av Lilla huset på prärien.

Annons

Många minns hur Carrie Ingalls ramlar nerför en kulle i öppningstexterna – något som inte var planerat.

– Robyn ramlade faktiskt för att hon hade skorna på fel fötter. Men det slutade med att Michael Landon älskade det. Det var en naturlig olycka och det var så uppskattat, sa Lindsay till People Weekly 2001.

Tvillingarnas medverkan i serien tog dem sedan hela vägen till Vita huset, då dåvarande president Jimmy Carters dotter Amy älskade serien. Där fick skådespelarna hälsa på, och vara med när årets julgran tändes.

Lindsay och Sidney Greenbush.
Tvillingsystrarna delade på rollen i Lilla huset på prärien.

Tragedin efter skilsmässan

1982 tog Lilla huset på prärien-resan slut för Lindsay och Sidney Greenbush. De kommande åren medverkade de var och en för sig i både serier och filmer, men snart var det svårt att få nya uppdrag i Hollywood.

Annons

– Vi provspelade för många av samma roller och det kostade oss många delar eftersom ingen någonsin skulle välja mellan oss och såra de andras känslor. Vi var redan vana vid det och vi visste att bara en kunde få rollen, har Lindsay sagt till Zunshine.com.

De bestämde sig därför för att lägga skådespeleriet åt sidan och gick på college i stället. Efter att ha utbildat sig köpte de en gemensam ranch i Malibu, innan Lindsay flyttade till New Mexico i början av 90-talet. Där träffade hon en man och blev gravid. Dottern Katlynn fick hon dock uppfostra helt själv när relationen tog slut. I dag lever hon med en annan man, och arbetar med hästar.

För systern Sidney har livet varit kantat av tragedier. Hon började också hålla på med hästar, och hade en karriär inom rodeoridning. I nio år var hon gift med veterinären och hästuppfödaren William, och de levde ett lugnt liv tillsammans med sina hästar. Men när Sidney ansökte om skilsmässa 2009 vändes allt upp och ner – bara två dagar senare avslutade exet sitt liv, och skyllde på skilsmässan.

Källa: Newsner.

Mår du eller någon du känner dåligt? Det finns hjälp att få

Självmordslinjen som nås på 90101

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se (föräldratelefon: 020-85 20 00)

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Annons