Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hasses sista hälsning i dödsannonsen – slutade aldrig sakna Tage Danielsson

27 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografULF STRÅHLE, Jan Collsiöö
Den älskade underhållaren och multibegåvade talangen Tage Danielsson lämnade jordelivet alldeles för tidigt, efter en lång kamp mot cancer.
Många år senare tog hans vapendragare och bästa vän Hasse Alfredsson sitt sista andetag.
I dödsannonsen framgick då en sista hälsning till hans saknade kamrat.
Annons
Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Han var författare, skådespelare, poet och komiker ... och ena halvan av Hasse och Tage. Namnet Tage Danielsson framkallar många varma minnen och glädje hos generationer svenskar än i dag.

Han gick bort alldeles för tidigt efter att ha förlorat kampen mot cancer 1985 och är ihågkommen som en gigant inom den svenska underhållningsbranschen.

Bästa vännen och vapendragaren, Hasse Alfredsson, slutade aldrig sakna honom efter att hans död 1985.

När Hasse lämnade jordelivet år 2017 fanns därför en sista vacker hälsning till Tage i dödsannonsen.

Tage Danielssons tuffa barndom

Tage föddes i Linköping i slutet på 20-talet, som mellanbarn i en syskonskara om tre, med en äldre och en yngre bror.

Barndomen var emellertid tuff för den unge underhållningstalangen som drabbades av både polio och tuberkulos, och tillbringade mycket tid i sjuksängen. Han fick bestående men, bland annat ryggproblem, av de allvarliga sjukdomarna.

Annons

Mamma Elsa, som var hemmafru, introducerade honom dock för teater- och revyvärlden genom hennes extrajobb i Folkets park. Tage var ofta med som barn och blev själv lika förälskad i konstformen som sin mor.

I ung ålder anslöt han sig därför till den lokala revygruppen, men han fick inte ta plats och kände sig utanför.

I Klas Gustafsson biografi Tage Danielssons tid om stjärnans liv framgår det att Tage själv ska ha sagt: ”Jag var så kolossalt blyg. Ful och fräknig dessutom. Jag fick inte vara med, helt enkelt.”

När Tage befann sig i tonåren skakades livet för familjen Danielsson om rejält, när hans lillebror Sören omkom i en olycka vid åtta års ålder. Det blev ett sår so aldrig läkte i honom.

Så träffades Hasse Alfredsson och Tage Danielsson

Åren gick och den unga Tage fortsatte nära sina drömmar samtidigt som han studerade.

Det var först när Tage Danielsson fick jobb på Sveriges Radio som han unika begåvning kom till sin rätt, och han kunde växa till den gigant i branschen som han senare blev.

Annons

Det var också på den här arbetsplatsen som han träffade sin framtida parhäst och kollega Hasse Alfredsson för första gången.

De två blev snabbt bästa vänner privat och lämnade SR efter en tid, för att prova vingarna som en humorduo, ovetandes om att deras initiativ skulle belöna sig och att de skulle komma att bli en av Sveriges mest framgångsrika komiker.

I två decennier, mellan 1962 och 1982, hann de göra hela 13 revyer, sex långfilmer och ett 30-tal LP-skivor. De skördade stora framgångar!

Men det var inte bara deras underhållande framträdanden på scenen som gjorde dem så älskade av svenska folket. Nej, deras privata vänskapsrelation (som var något utöver det vanliga) var det som gjorde dem så genuina och älskvärda.

Efter Tages död: ”Som en bit av mig själv slitits bort”

Men 1981, mitt under repetitionerna till uppsättningen Fröken Fleggmans, ställdes livet på sin spets. Tage insjuknade i vad som senare skulle diagnostiseras som cancer: malignt melanom (hudcancer).

Annons

De kommande åren blev en kamp mot sjukdomen och Tage genomgick flera operationer. Trots den vacklande hälsan stod han på scenen in i det sista och spred glädje till andra, när han gjorde det han älskade mest.

Tage Danielsson somnade in den 13 oktober 1985 i sviterna av sjukdomen. Han blev bara 57 år.

– Det är som en bit av mig själv slitits bort, sa Hasse Alfredson efter dödsbeskedet enligt Aftonbladet.

Tage Danielsson och Hasse Alfredson efter succéshowen Glaset i Örat på Berns 1969.
Tage Danielsson och Hasse Alfredson efter succéshowen Glaset i Örat på Berns 1969.

Sista hälsningen till bästa vännen i dödsannonsen

Hasse Alfredsson levde i många år med sorg och saknad efter vännen. År 2017 tog han sitt sista andetag, vid 87 års ålder, på Danderyds sjukhus i Stockholm.

I dödsannonsen som familjen publicerade efter Hasses död, fanns en sista hälsning till bästa vännen. Familjen hade nämligen inkluderat en dikt skriven av Tage.

”Du vill att natten ska bli dag. Du hatar denna svarta natt. Men natten bidar lugnt sin tid”, stod det enligt Expressen.

”Tänk inte bara på just nu. Just nu är inte allt. Just nu har inte tid med dig. Då protesterar du. Du ger varenda stund en spark och ryter åt den: gör någonting!”

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons