Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dansbandsstjärnan Lotta Idoffsons familjetragedi före sin död

17 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook, TT.
Lotta Engberg och Lotta Idoffson.
Lotta Idoffson var en framgångsrik dansbandsstjärna, men hennes sista år i livet kantades av tunga tragedier.
Först förlorade hon sin make och svärfar med dagars mellanrum – sedan drabbades hon själv av svåra sjukdomar.
– Till sist orkade hon inte längre, sa vännen Helene Wish Persson till Kvällsposten.
Annons
Se 5 saker du vill veta om Olle JönssonBrand logo
Se 5 saker du vill veta om Olle Jönsson

För dansbandsentusiaster runt om i hela Sverige var Lotta Idoffson ett välkänt ansikte, som rönte stora framgångar med sitt dansband Berth Idoffs orkester. Bandet hade bildats redan på 50-talet av Berth Idoff Johansson, som skulle komma att bli Lottas svärfar – men fick sedan nytt liv när Berths son Marcus Idoffson tog över tillsammans med hustrun Lotta.

– Lotta var en otroligt begåvad sångerska, jag sa ofta att hon borde ägnat sig åt jazzen. Men hon halkade in i dansbandssvängen och älskade det livet, berättade vännen Helene Wish Persson, även hon dansbandssångerska, för Kvällsposten.

Helene, som lärde känna Lotta via Lotta Engberg, beskriver sin vän som en livsnjutare, som älskade det goda i livet. Men de sista åren av Lottas liv var i stället fulla av tunga tragedier. Hösten 2018 förlorade Lotta Idoffson både sin make Marcus och sin svärfar Berth inom loppet av några dagar – båda hade drabbats av obotlig cancer. Marcus hade bara 38 år gammal drabbats av en hjärntumör, samtidigt som hans pappa hade en annan sorts cancersjukdom.

Annons

Lotta Idoffson blev själv sjuk

Den sista tiden låg båda dansbandsprofilerna på hospice, med dörrarna öppna mellan sina rum. I en intervju från 2020 berättade Lotta om det ofattbara.

– Vad hände egentligen? Och vad är sannolikheten att både far och son försvinner med så kort tid emellan, sa hon till Kvällsposten då.

Lotta ville hedra sin familj och såg fram emot att göra comeback efter sorgen, och fortsätta sjunga för dem. Men sångerskan visste inte att hon själv skulle drabbas av en annan sorts sjukdom – covid.

Efter att ha blivit sjuk i covid i början av 2022 följde post-covid, och Lotta berättade själv om sin sjukdomskamp i sociala medier. Där kritiserade hon sjukvården, och konstaterade att hon legat i nio veckor i en sjukhussal. Hon drabbades också av blodförgiftning och nekros.

I november 2022 somnade Lotta Idoffson in omgiven av sin familj, 49 år gammal.

– Till sist orkade hon inte längre, sa Helene Wish Persson till Kvällsposten.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg
Annons