Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dansbandsstjärnan Carina Jaarneks tragiska slut

13 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med eget dansband och medverkan i Melodifestivalen blev Carina Jaarnek en omtyckt dansbandssångerska.
Men bara 53 år gammal tog hennes liv slut, när hon tragiskt drabbades av en akut hjärnblödning.
– Det fanns ingen möjlighet att operera, berättade maken Niels Kvistborg till Aftonbladet efter bortgången 2016.
Annons
5 saker om Magdalena Graaf som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Magdalena Graaf som du kanske inte visste

Carina Jaarnek visste redan som barn att hon ville bli artist – bara 12 år gammal uppträdde hon i Nygammalt på SVT 1974. Därefter sjöng hon i band som Frösöflickorna, Bosse Påhlssons orkester och Alfstarz innan hon 1989 startade sitt eget dansband, Carina Jaarneks orkester.

När hon 1986 släppte låten Natten tänder ljus på himlen blev det hennes första placering på Svensktoppen, och 1994 tävlade hon för första gången i Melodfestivalen, då tillsammans med sin bror Mikael och bidraget Det är aldrig försent. Sedan dröjde det åtta år innan hon återvände 2002 under artistnamnet Kia Jaarnek. Hennes låt Son of a liar gick vidare till ”vinnarnas val”, en gammal version av andra chansen, men tog sig inte till finalen.

Annons

Carina Jaarnek gick inte att rädda

Men ute på dansbanorna hade Carina Jaarnek en lång artistkarriär, och under sina sista 20 år var hon tillsammans med sin manager, Niels Kvistborg. Det var också Niels som var hemma när Carina plötsligt föll ihop i parets gemensamma hem i Stockholm den 16 januari 2016.

Carina Jaarnek 2003.
Carina Jaarnek var en omtyckt sångerska.

– Hon var glad och som vanligt när hon kom hem. Hon gick ut i köket med matkassarna och föll sen ihop vid sju-, åtta-tiden, det gick inte att få kontakt, berättade han för Aftonbladet 2016.

Carina fördes i ilfart till Södersjukhuset i Stockholm, men hennes liv gick inte att rädda. Läkarna kunde slå fast att hon drabbats av en akut hjärnblödning, och det fanns ingen chans att operera.

Annons

– Alla ställde verkligen upp på Räddningstjänsten och på Södersjukhuset, det måste jag säga. De var så proffsiga men det fanns ingenting att göra. Hon låg i respirator och vid fem-, halv sex-tiden i morse var hon borta, berättade Niels Kvistborg efter hustruns plötsliga bortgång.

– Hon var min livskamrat och vi delade 20 år tillsammans, jag saknar henne redan.

Carina Jaarnek och Niels Kvistborg.
Carina Jaarnek och maken Niels Kvistborg var tillsammans i 20 år.
Annons