Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Macaulay Culkins livsvändning efter turbulenta åren

13 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med Ensam hemma blev Macaulay Culkin världens största barnstjärna, och tjänade miljonbelopp innan han kommit in i puberteten.
Efter år av missbruk och konfliktfyllda familjerelationer har stjärnan nu vänt sitt liv igen, och precis blivit pappa.
Här är Macaulay Culkins turbulenta livsrea – från barnikon till hyllad fanfavorit.
Annons
Här platserna från dina favorit julfilmer - som du kan besöka i verklighetenBrand logo
Här platserna från dina favorit julfilmer - som du kan besöka i verkligheten

Få skådespelare är så förknippade med julen som Macaulay Culkin är. Med rollen som Kevin i Ensam hemma var Culkin tio år när han slog igenom i hela världen, och blev en riktig barnikon. Filmen var dock inte hans första – under barndomen hade han flera roller i andra filmer, och som åttaåring gjorde han sin första huvudroll i filmen Uncle Buck.

Som son till en Broadway-stjärna hade Macaulay och hans syskon det fattigt under tidiga uppväxten. Det förändrades dock efter Ensam hemma 1990. Macaulay vann pris för bästa unga skådespelare, och tjänade 110 000 dollar på rollen, omkring en miljon kronor med dagens valutakurs. När han filmade uppföljaren två år senare hade skådespelarens lön ökat till 4,5 miljoner dollar.

Annons

Drillades av sin pappa

Det var dock inte Macaulay Culkin själv som var drivande i sin karriär – det var hans pappa. Medan mamman stannade hemma med stjärnans syskon, följde pappan med Macaulay på auditions och inspelningar. Sonen drillades hårt, och fick inte sova förrän den forna Broadway-skådespelaren var nöjd med hur bra han kunde sina repliker.

14 år gammal spelade Macaulay in sin sista film som barnskådespelare. Han hade då gjort 15 filmer på sju år, och filmat konstant under sin uppväxt. Kort efter att Culkin valt att sluta med skådespeleriet skildes hans föräldrar, och en infekterad vårdnadstvist inleddes. Skådespelaren såg då till att föräldrarnas namn togs bort från hans trust, där hans pengar från karriären förvarades medan Macaulay var omyndig. Istället fick en opartisk tjänsteman vara ansvarig för pengarna.

Det var inte förrän Macaulay Culkin fyllde 18 år som han ens visste hur mycket pengar han hade till sitt namn.

Annons

– När jag fyllde 18 år satte jag mig på min revisors kontor, och det var i stort sett den dagen han la ett papper framför mig och sa att det är såhär mycket du äger. Det var intressant för det ögonblicket kändes liksom som... de kändes som att den här lilla pojken hade jobbat riktigt hårt, och att jag ärvde hans pengar. Det kändes som att jag fick ett arv på något konstigt sätt.

Macaulay Culkin blev pappa

Bara 18 år gammal gifte sig Macaulay Culkin med sin ungdomskärlek, skådespelaren Rachel Miner. De skilde sig två år senare, och Macaulay blev tillsammans med stjärnan Mila Kunis. Paret var ihop i åtta år, men valde att hålla relationen hemlig. Idag är Culkin tillsammans med skådespelaren Brenda Song, och de två fick sitt första barn tidigare i år, efter fyra år som par.

Ensam hemma-stjärnan har genom åren hamnat i klammeri med rättvisan, och flera gånger dömts för droginnehav. Numera lever Culkin dock ett liv utan droger, och de senaste åren verkar han ha landat i ett lugnt liv där han har distans till sin turbulenta barndom – så pass mycket att han gjorde en skämtsam Google-reklam där han återupplevde klassiska scener i Ensam hemma. Han har också börjat återvända så smått till skådespelarkarriären, och haft en roll i American horror story, som hyllats i recensioner.

Macaulay Culkin gick på Guccis uppmärksammade modevisning när märket fyllde 100 år.
Annons